Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Körsbärsträdgården till kusten

Print Friendly, PDF & Email

Folkteatern Gävleborg kommer i höst att spela Anton Tjechovs ”Körsbärsträdgården” på Hälsingekusten och i andra delar av länet.

Folkteatern spelade 2014 ”Körsbärsträdgården” på bygdegårdar, folkets hus och andra föreningslokaler runt om i länet. Uppsättningen blev både en publik- och kritikersuccé. Nu kommer pjäsen tillbaka, med start 18 augusti i Gävle och därefter föreställningar i Gästrikland. Pjäsen kommer till Hälsingland 2 september, på Sommarpaviljongen i Färila.

”Körsbärsträdgården” flyttar till Hälsingekusten och Långvinds närhet på följande datum:
• 23 september: Trönö, Trönögården
• 24 september: Ljusne, Folkets hus
• 1 oktober: Bergvik, Samstugan
• 4 oktober: Enånger, Enångers bygdegård
• 8 oktober: Håcksta, Rogsta, Östergrändens bygdegård

KorsbarstradgardenI Michael Cockes uppsättning av Tjechovs klassiska pjäs får publiken möta människor på en släktgård, som inte längre är lönsam. Samhället har förändrats och gården måste säljas. Situationen känner många igen från en tid och miljö, som inte är Tjechovs. Frågan Folkteatern ställer sig är: Hur tacklar vi vår tids stora samhällsförändringar?

Folkteatern försöker spegla frågeställningen i sin tolkning av Tjechov. Intervjuer med hälsingar och gästrikar är en del av underlaget till pjäsen. Till detta kommer nya tolkningar på varje ny plats, där Folkteatern spelar pjäsen.

– Vi vill fortsätta att undersöka och ge en föreställning som på ett påtagligt sätt förhåller sig till de platser där den spelas, och låta uppsättningens uttryck beröras av rummet. Därför tar vi tillvara på de förändringar som sker med en teaterupplevelse när den förflyttas till nya rum, skriver Folkteatern på sin webbplats och fortsätter:

– Varje föreställning blir egen för den plats där den spelas och de förhållanden som gäller just där. Tjechovs berättelse är densamma, men upplevelsen av den är unik för varje spelplats.

Jörgen Bengtson
Foto: Folkteatern Gävleborg

 

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv