Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

”Helande tystnad”

Print Friendly, PDF & Email

”Helande tystnad”, ”mycket positiv erfarenhet.”

Det är den nederländske journalisten André Zwartbols summering av Långvind och mötet med havet i form av bruksvandring, pilgrimsvandring och boende på Kungsgården Långvind. Han är, tillsammans med sin kollega Frans Tijssen, på en fyradagarsresa i Hälsingland och Gästrikland, 2–5 juni. De kommer från en av Nederländernas större dagstidningar, Nederlands Dagblad, med 100 000 läsare per dag, och ska nu dela med sig av erfarenheterna från Hälsingekusten och andra delar av länet.

I Långvind blev vistelsen längre än planerat, för de vill både hinna med en guidning i den gamla bruksmiljön och prova på pilgrimsvandring längs Stråsjöleden. Jörgen Bengtson tog dem först runt i Långvind järnbruksmiljö och sedan till gävlebohamnen på Korsholmen, där pilgrimer steg i land på medeltiden. Här började den långa vandringen till Sankt Olofs grav i Nidaros (Trondheim). På den tiden var Nidaros en lika stor vallfartsort som Santiago de Compostela; bara Rom var större i Europa.

Hans kollega, Frans Tijssen, var flitig med kameran under vandringarna. Han tyckte om vad han såg och upplevde.

– Jag tyckte om kusten, de gamla husen och värdskapet. Man kände sig välkommen här. Frukost och lunch var utmärkta, blev hans summering.

På bilder ser vi Frans Tijssen (vänster)boch André Zwartbol (höger) i början av Stråsjöleden på Korsholmen.

Pilgrimsvandring hollandare foto

Under sen eftermiddag fortsatte de med bil istället för apostlahästar till Trönö nya kyrka, Växbo lin och Växbo krog. Ankomstdagen tisdag var vikt för stadsvandring och middag i Gävle. Torsdag och fredag innehåller program i Järvsö, Galvsjön, världsarvet Erik-Anders i Asta, Söderala, och Hedenstugan.

André Zwartbol och Frans Tijssen vittnade om holländarnas stora intresse för Sverige och Norden. Tanken med denna pressresa, som Region Gävleborg och Visit Sweden arrangerar, är att få fler nederländerna att dra till Hälsingland och Gästrikland

STF hotell och vandrarhem Kungsgård Långvind arrangerar bruksvandringar varje söndag under sommaren och skräddarsydda pilgrimsvandringar för grupper. En gång per år har Kungsgården Långvind en fyra dagar lång pilgrimsvandring med helpension och erfaren vandringsledare. I år är vandringen den 27–30 augusti. Den är öppen för alla, bara det är minst fem deltagare.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv