Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Trönö får kyrkovisning

Print Friendly, PDF & Email

Trönö är nyheten i sommarens kyrkovisningsprogram från Kungsgården Långvind. Trönös, Enångers och Njutångers medeltidskyrkor står på programmet.

Det blir en visning av Trönö gamla kyrka med kyrkohistorikern Gunnar Andersson, Söderhamn, och två visningar vardera av medeltidskyrkorna i Enånger och Njutånger, även här med Gunnar Andersson som mycket kunnig ciceron (på bilden från en visning av Enångers medeltidskyrka för pilgrimsvandrare 2014).

Kyrkovisningarna är alla på torsdagar klockan 15–17: Enånger 25 juni och 23 juli, Njutånger 2 och 30 juli samt Trönö 6 augusti.

Torsdagar utan kyrkovisningar, arrangerar Kungsgården Långvind forntidsvandringar. Och varje söndag från och med 21 juni till och med 9 augusti är det bruksvandringar i Långvind.

Gunnar Andersson Enangers kyrka

Guidningen börjar på kyrktrappan med kyrkans plats i historien och den fysiska miljön. Sedan fortsätter den inne i kyrkan med historia, byggnadsteknik, målningar, inventarier och annat som är speciellt för respektive medeltidskyrka. Guidningen tar upp till två timmar.

– Vi är väldigt glada att Gunnar Andersson vill fortsätta att ge intresserade besökare en mycket kvalificerad guidning av tre av Hälsinglands främsta medeltidskyrkor, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

En nyhet med årets vandringar är att kyrkorna har fått var sin webbplats på Långvind.com.

Enångers gamla kyrka är en salkyrka från slutet av 1400-talet, som vilar på kyrkogrund från 1200-talet. Det som gör kyrkan speciell är att dess valvmålningarna aldrig blev överkalkade under reformationen och att kyrkan har altarskåp och träskulpturer från början av 1500-talet, signerade Haaken Gulleson. Kyrkan blev 1859 museum, främst för äldre kyrklig konst, som därmed räddades till eftervärlden, men återinvigdes som kyrka 1952. Församlingen äger dock inte kyrkan, utan det gör Riksantikvarieämbetet.

Njutångers kyrka är en av Hälsinglands bäst bevarade medeltidskyrkor, en gråstenskyrka från 1200-talet, som blev tillbyggd under 1400-talet. I dag är den församlingskyrka. Njutångers kyrka är ovanligt rik på inventarier, en följd av donationer från ägarna till Iggesunds bruk från slutet av 1600-talet och framåt. Även denna kyrka har altartavla gjord av Haaken Gulleson. Här finns också medeltida inventarier. Vid restaureringen 1928–1929 tog man fram valvmålningarna, som var överkalkade.

Trönö gamla kyrka är från 1200-talet. Kyrkan är – med sin välbevarade, träklädda bogårdsmur och sina två helt intakta stigportar – en av landets bäst bevarade medeltida kyrkor och kyrkplatser. Kyrkan har klarat sig undan genomgripande ingrepp. Kyrkobyggnadens murverk är av oputsad gråsten. Dess historia går att läsa av i skarvar och fogar. Varje tillägg har lämnats kvar. Stenar, skarvar och fogar bildar tillsammans flera historiska tidsskikt. Kyrkan har flera medeltida skulpturer. När Trönö nya kyrka stod färdig 1895 lämnades den gamla kyrkan öde. Den restaurerades varsamt 1914-15.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv