Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Många söker krogarrendatorer

Print Friendly, PDF & Email

Enånger har akut brist på arrendatorer av restauranger. I lördags sökte Långvinds bruksmiljöförening arrendator till Café Bränneriet. Sedan tidigare söker Vedmora byalag arrendator till Ångersjöns wärdshus och Enångers båtsällskap till Borka Brygga. Till detta kommer att Monica Löfgren, som under flera år drivit Haga trädgårdscafé, flaggat för att hon inte vill fortsätta.

Enånger hade sommaren 2014 tre restauratörer till föreningsägda anläggningar, Café Bränneriet i Långvindsbruk, Borka Brygga i Borka och Ångersjöns wärdshus på E 4:an söder om Enånger. Nu saknar alla tre restauratörer. Till detta kommer att Söderhamns kommun söker arrendator till restaurangen på Stenö camping.

– Arrendator sökes för drift av café, restaurang och boende vid Långvinds Bruk, säger Långvinds bruksmiljöförening i en annons i Hudiksvalls Tidning (17 januari 2015). Hugad spekulant kan höra av sig till Mats Persson, förvaltare för Långvinds bruk.

Vedmora byalag söker sedan augusti 2014 ny arrendator, hittills utan framgång, sedan byalaget ratat familjen Orest. Familjen Orest, på slutet med sonen Hans Orest i spetsen, har på några år lyft en enkel servering till restaurangstandard.

Borka Brygga har en liknande historia. Där har Lena E Andersson under två år varit krögare. Hon får, lika lite som Hans Orest, ekonomin att gå ihop. Båda efterlyser ett nytt arrendeavtal, som ger ekonomiska förutsättningar att drive verksamheten med en rimlig lönsamhet för arrendatorn. De två ideella föreningarna bakom Ångersjön och Borka har inte eller har inte varit intresserade av att presentera ett alternativ, som de två framgångsrika krögarna kunde acceptera.

Tiden får utvisa om vi ser ett generellt problem, avseende föreningars förmåga att locka framgångsrika entreprenörer eller inte.

Jörgen Bengtson

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv