Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Suringtest i graven

Print Friendly, PDF & Email

Hudiksvalls Tidning (HT) startade Sveriges första genomtänkta test av surströmming 1998. I år gick den i graven. Den stora tidningskoncernen Mittmedia, som HT ingår i, ville inte betala ”testgeneralen”, Lars Carlsson, för årets test. Den blev inställd.

Istället blev det en tyckarpanel i dagens HT, utan det professionella testande och poängsättning, som Lars Carlsson stått för.

Testgeneral har hela tiden varit Lars Carlsson, Vallentuna, med en bakgrund som vikarierande ledarskribent på HT. Han är en verklig surströmmingsexpert, som för tre år sedan blev invald i Surströmmingsakademien. Lars Carlsson har tagit med sig testmetoden från Hudiksvall till Surströmmingsakademiens sammankomster på Ulvön.

Han har samlat på sig en unik kunskap och kontakter med alla Sverige surströmmingstillverkare. Därför hade han också suringar, som denna delikatess heter i Hälsingland, från hela Sverige i testerna i Hudiksvall. Testet genomfördes av en jury, som satte betyg på sälta, smak, konsistens och totalintryck. Hela surströmmingar tävlade för sig, fileade för sig. Testet var ett blindtest, där ingen visste vad de provade för sorter.

Resultatet blev en unik test, som inte hade någon motsvarighet i övriga Sverige.

Surströmmingstestet genomfördes varje år av HT 1998–2013 och publicerades på surströmmingspremiärdagen, tredje torsdagen i augusti. Sista testet blev därmed den som publicerades i Hälsingetidningarna den 16 augusti 2013, Enångerssuring testvinnare.

Testet, som snabbt blev det mest omfattande och konsekvent genomförda i Sverige, startade i dåvarande chefredaktören Jörgen Bengtsons vagnslider (carport) i Fiskarstan, Hudiksvall. Sedan flera år publicerade cirka halvdussinet av Mittmedias Norrlandstidningar testet.

Långvind.com har varit i kontakt med Lars Carlsson, som beklagar att HT och Hälsingetidningar inte ville fortsätta samarbetet.

– Det finns ingen lika neutral och balanserad test i Sverige, säger Lars Carlsson till Långvind.com.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv