Boka boende på Kungsgården Långvind!

Rekord på fyrdagen?

Print Friendly, PDF & Email

– Svenska fyrsällskapet, mängder av lokala fyrföreningar och Sjöfartsverket
önskar alla hjärtligt välkomna till årets fyrhändelse, skriver Svenska fyrsällskapet inför Internationella fyrdagen den 17 augusti, som lokalt på många platser också blir den 16 augusti.

Nästa helg öppnar sjuttiotalet fyrar sina dörrar för besökare i Sverige. Internationellt tillkommer fyrar i ett stort antal länder.

Internationella fyrdagen firades första gången 2002, för att hedra och visa unika, maritima byggnadsminnen. I drygt dussinet länder bjuder fyrarna in allmänheten tredje söndagen i augusti.

Svenska fyrsällskapet konstaterar i ett pressmeddelande ”att världens fyrar är unika maritima byggnadsminnen”. Vi kommer knappast att se nya bemannade fyrar växa upp. Framtiden för många tidigare före detta bemannade fyrar är på sikt osäker.

Under Internationella fyrdagen försöker därför Svenska fyrsällskapet – med hjälp av lokala fyrföreningar, fyrvisare och Sjöfartsverket – att öppna så många fyrar som möjligt, så att intresserade kan besöka en del av ”Sveriges unika maritima kulturarv”.

Många av fyrarna som är öppna på fyrdagen ligger på öar utan bro- eller färjeförbindelse. Det finns ingen garanti för att den som är kontaktperson för respektive fyr på fyrdagen kan ordna transport till berörd ö. Mer information och vilka fyrar som är öppna och hur man tar sig dit, finns på Svenska fyrsällskapets webbplats, www.fyr.org: klicka vidare på kartan och namnet på fyren du vill besöka.

För tre år sedan var ingen av Hälsinglands tre klassiska fyrplatser öppna på Internationella fyrdagen. I år tar två av dem emot allmänheten. Hälsinglands tre klassiska fyrplatser är Grans fyr utanför Sörfjärden, Agö fyr utanför Enånger och Storjungfruns fyr utanför Ljusne. Agö fyr har öppet både lördag och söndag. Storjungfruns fyr hade öppet i juli i anslutning till prästhelgen. Grans fyr håller stängt.

Här är öppettiderna för Hälsinglands öppna fyrar nästa helg och närmaste fyrar norrut och söderut:
Lungö fyr, utanför Härnösand, öppet lördag och söndag 10–16. Kontakt Lennart von Post, telefon 0611-187 90, 070-577 17 11 och P-A Norlin, telefon 070-645 50 44.
Brämöns fyr, söder om Sundsvall, öppet lördag och söndag 12–15. Kontakt Caj och Kerstin Brage, telefon 070-339 22 70 (Caj Brage) och 070-650 93 19 (Kerstin Brage).
Agö fyr, öster om Enånger, öppet lördag och söndag hela dagen. Kontakt Lenn Jerling, telefon 073-841 41 61.
Bönans fyr, på Norrlandet utanför Gävle, öppet söndag 10–16. Kontakt Sven-Erik Ekdahl, telefon 070-239 81 98.
Limö gamla fyr, på Limön i Gävlebukten, eventuellt stängd, annars öppet söndag 11–14. Kontakt Charlotte Holmsten, telefon 026-17 94 08, och Ingemar Lenströmer, telefon 070-647 25 06.

Sverige är en stormakt i fyrar och fyrminnen bland de 13 större fyrnationerna. År 2013 var 75  fyrplatser öppna för allmänheten (74 fyrplatser år 2012 och 72 år 2011) på Internationella fyrdagen, med totalt drygt 11 600 besökare (11 200 respektive 12 200 besökare föregående år). Sverige ensamt samlar fler fyrintresserade än övriga länder tillsammans! Återstår att se om det blir nytt rekord i år.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv