Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Sommarkrogarna öppnar

Print Friendly, PDF & Email

Sommaren är här på Hälsingekusten, åtminstone i form av sommarrestauranger. Den 16 maj öppnar Mezza Lounge Malnbadens havsrestaurang och Restaurang Albertina i Skärså. Den 17 maj slår Sjömärket i Mellanfjärden upp portarna. Ytterligare en krog öppnar helgen efter, Borka Brygga utanför Enånger. Axmarbrygga havskrog i Gästrikland på gränsen till Hälsingland har redan öppnat. Café och restaurang Måsen i Stocka är öppet året om.

Vi presenterar alla sommarrestauranger på Hälsingekusten med havskontakt, från norr till söder. Inom parentes anger vi socken för respektive krog. Vi tar enbart med restauranger utanför städerna Hudiksvall och Söderhamn. Variationer i öppettider kan förekomma. Vi redovisar vad som är känt till dags dato.

”Känn doften av stekt nyfångad fisk eller en ångande gryta på ortens råvaror. På restaurang Sjömärket lagar vi genuin mat från grunden”, välkomnar Sjömärket på sin webbplats. Sjömärket, Mellanfjärden (Jättendal), håller öppet alla dagar 17 maj–31 augusti 2014.

”Hembakat, fika, mackor och à la carte”, lockar Café och restaurang Måsen, Stocka (Harmånger), med på sin webbplats. Restaurangen har öppet året om, men har tydligt uppsving under sommaren.

”I vår vackra restaurang med utsikt mot strand och hav serveras god och vällagad mat med inspiration från Mellanöstern”, lockar Mezza Lounge Malnbadens havsrestaurang, Malnbaden (Hälsingtuna), på sin webbplats. Mezze Lounge håller öppet alla dagar 16 maj–31 augusti 2014.

”Många gäster tyckte att säsongen 2013 var den bästa någonsin för restaurang Verandan både vad gäller mat och bemötande. Vi har nu fortsatt utvecklingen”, skriver Restaurang Verandan, Hölick (Rogsta), på sin webbplats – utan att avslöja vad det innebär. Men den är känd för sitt härliga läge vid havet, där man kan avnjuta maten till solnedgången. Restaurang Verandan håller öppet alla dagar 27 juni–31 augusti.

Den minsta av sommarrestaurangerna på Hälsingekusten, Café och restaurang Sjöboa, Hölick (Rogsta), har en facebooksida, men avslöjar inget om öppethållande.

”På restaurangen kan du njuta av havets läckerheter, vegetariska delikatesser och goda kötträtter. De flesta råvaror levereras av lokala producenter med känsla för god kvalité”, lockar Restaurang Borka Brygga, Borka (Enånger), på sin webbplats. Borka Brygga håller öppet alla dagar 24 maj–31 augusti 2014, men tjuvstartar 23 maj med whiskyprovning.

För Café Bränneriet, Långvindsbruk (Enånger) med sjöglimt, är det oklart om det finns någon arrendator, som kan ta över i sommar.

”En av Hälsinglands mest besökta restauranger”, säger Restaurang Albertina, Skärså (Norrala), på sin webbplats för att locka besökare. Restaurangen lockar med Bottenhavets specialitéer på första parkett i det levande fiskeläget Skärså. Albertina håller öppet alla dagar 16 maj–31 augusti med undantag för midsommarafton 2014.

”Öppettider alla vardagar 09.00–16.00”, är beskedet på webbplatsen för restaurangen på Stenö camping (Söderala). Restaurangen har ny arrendator i år och heter Kajsas Kök & Café, men talar inte på sin webbplats om när den blir sommarrestaurang med helg- och kvällsöppet.

Café & Restaurang Ljusnefors Camping, Ljusne (Söderala), beskriver sin mat i bild men inte i text. Restaurangen har redan öppnat för säsongen med håller bara öppet kvällstid.

”Vid det gamla fiskeläget Trollharen, tar Flodbergs emot och dukar upp havets alla läckerheter. Försäljning av färsk, gravad och rökt fisk, olika strömmingsinläggningar, fisktallrikar och presentlådor”, skriver Trollharens Fisk, Trollharen (Skog), på sin webbsida på Hälsingland Turism. Trollharens Fisk är framför allt en fiskbutik öppet året om, men också ett sommarkafé med lättare maträtter. Trollharens Fisk håller öppet alla dagar 27 maj–31 augusti 2014.

”Huvudinriktningen är mot fisk och skaldjur samt vilt. En stor del av råvarorna handlar vi från lokala leverantörer, uppfödare och fiskare. Grönsaker och örter odlar vi själva i ett eget växthus och i en grönsaks- och salladsodling intill restaurangen. Vi lagar all mat från grunden, vilket märks på tallriken”, skriver Axmarbrygga havskrog, Axmar (Harmånger), på sin webbplats. Den öppnade för helggäster redan den 22 april och håller öppet dagligen mellan 18 maj och 31 augusti. Sedan blir det åter helgöppet i september och oktober.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv