Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Skärgårdsturer till kapell

Print Friendly, PDF & Email

Den som inte har egen båt, kan inte uppleva Hudiksvalls skärgård. Men när det är kyrkhelg, kommer församlingen till hjälp med båt.

Hudiksvallsbygdens församling, som består av de tidigare församlingarna Hudiksvall-Idenor och Hälsingtuna-Rogsta, har alla kommunens fiskarkapell inom sina gränser. Det gör att den som vill besöka det pittoreska fiskeläget på Bålsön, Olmen, Kråkön eller Agön med sitt unika fiskarkapell på respektive ö, kan göra det i sommar.

När det är kyrkhelg, även kallad prästhelg eller kapellhelg, på en ö, kan den som vill se skärgården också göra det. Vid sex tillfällen i sommar har församlingen båt till Bålsön nordost om Hornslandet, Olmen sydväst om Hornslandet, Kråkön öst om Enånger och Agön lägst ut i havsbandet från Enånger och Kråkön räknat.

Årets kyrkhelgsturer är Bålsön 29 juni och 3 augusti, Kråkön 13 juli, Agön 20 juli samt Olmen 27 juli och 30 augusti.

En nyhet i sommar är att Kungsgården Långvind erbjuder något man kallar skärgårdspaket kyrkhelg till dessa öar. Vad innebär det?

– Vi erbjuder övernattning, frukost med guldkant och tur till en av öarna, då vi packar med matsäck, flytväst och skriftlig guidning till resmålet. Övernattningen kan utvidgas till två eller flera nätter. För den som vill, dukar vi också upp en trerättersmiddag på Kungsgården Långvind, säger Agneta Bengtson på STF Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Utöver det, går det att åka med på turerna utan övernattning men med matsäck, flytväst och skriftlig guidning från Kungsgården Långvind.

I Nordanstig blir det i sommar sannolikt båtturer till Gran och övernattningsstugan där.

I Söderhamn finns vandrarhem på Rönnskär och övernattningsstugor på öarna Storjungfrun, Enskär och Klacksörarna, med transport till och från öarna som kommunen står för. Dessutom finns det flera taxibåtar i Söderhamns skärgård plus turbåten Moa af Söderhamn, som gör dagliga turer ut i skärgården.

Utöver detta återkommer sannolikt m/s Medvind till Hudiksvalls skärgård med skärgårdskryssningar under en eller två sommarveckor.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv