Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Mer optofiber till Hälsingekusten

Print Friendly, PDF & Email

Hudiksvalls kommun vill fortsätta bredbandsutbyggnaden med optofiber, som har mycket hög överföringskapacitet. Därmed får sannolikt Hälsingekustens resterande orter och bygder utan bredband en supersnabb, digital motorväg.

Kommunstyrelsens utvecklingsutskott diskuterade frågan i tisdags. Det kommunala bolaget Fiberstaden AB har fått i uppdrag att ta fram underlag för hur utbyggnaden av bredbandsnätet ska fortsätta. I uppdraget ligger också föreslå vilket minimun i bland annat folkmängd och användare som ska gälla.

Bredbandsutbyggnaden berör både kust och inland.

På Hälsingekusten i Hudiksvalls kommun saknar följande orter och bygder av betydelse – från norr till söder – fiberoptisk bredbandsanslutning: Rogsta Bergön (har delvis bredband via telenätet), Stensön, Storsand-Lakbäck-Drässviken, Arnöviken, Kuggörarna, Hölick och Gackerön (har delvis bredband via telenätet).

Sedan tidigare har ett stort antal orter och bygder längs kusten fått fiber via det kommunala stadsnätet – vissa abonnenter har anslutning via telenätet sista sträckan. Från norr till söder är orterna: Stamnäs, Via-Bro, Malsta, Norsta, Hovsätter, Lingarö, Skålbo, Maln, Hudiksvall, Tjuvskär, Mellanbyns fritidsområde, Mellanbyn, Saltvik, Båsfjärd, Vintergatan, Iggesund, Mössön, Njutånger, Örängesnäset, Borka, Enånger, Haga, Finnicka, Fjäle, Långvindsbruk och Långvinds fritidsområde.

En del av dessa samhällen och bygder – till exempel Saltvik, Båsfjärd, Vintergatan och Fjäle – har inte optofiber till samhället, vilket gör att det sannolikt blir aktuellt att ersätta telefonkabel med fiberkabel på flera ställen.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv