Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Lyckad skärgårdspremiär

Print Friendly, PDF & Email

Den som inte har egen båt, göre sig icke besvär. Så bistert är det för den som vill komma ut till öar i Hudiksvalls skärgård. Men fyra gånger i sommar arrangerar Kungsgården Långvind skärgårdsturer till Kråkön, Agön, Tihällan och andra öar. Församlingarna i Hudiksvalls kommun erbjuder också båtskjuts till fiskarkapellens så kallade prästhelger en gång per år.

Premiärturen i dag kunde inte ha blivit bättre: strålande sol, lugnt hav, väna öar, förtjusande fiskarkapell på Kråkön och Agön, lekfulla sälar runt båten, skeppare som tog väl hand om sina passagerare och arrangör som försåg resenärerna med andlig och lekamlig spis i form av skräddarsydd turistguide och lunch.

– Det var en klockren tur. Deltagarna tyckte det var en fantastisk tur, säger en översvallande skeppare, Jonny Johansson, efter skärgårdsutflykten till Våtnäs, Kråkön, Agön och Tihällan.

– Vi lade till i Våtnäs och blev väl mottagna. På Kråkön stötte vi på konstnären Jens Ahlbom, som visade oss till världens minsta konsthall. Här såg vi också kapellet och prästkammaren, innan vi åt lunch i hamnen. Sedan drog vi till Storhamn på Agön; deltagarna gick till Agö hamn, såg kapellet, pratade med infödingarna och tog eftermiddagsfika. Sedan gick vi mot Tihällan och la oss vid bojen till sälskyddsområdet, där vi fick se sälar som kom riktigt nära båten, berättar Jonny Johansson.

Skärgårdsturen blev därmed en verklig sälsafari.

– Plupp, plupp, plupp, det dök upp säkert tjugotalet sälar, stora och små, som dök och lekte runt båten, överallt. Det var som en skock hundar, säger han.

Kungsgården Långvinds nästa tur går till Prästgrundet och Sveriges minsta kapell. Prästgrundet är annars helt omöjligt att nå utan egen båt, för hit erbjuder inte ens församlingen båt under prästhelg.

Kungsgården Långvind arrangerar ytterligare tre skärgårdsturer i sommar.
13 juli: Långvind fritidsområde–Skärså–Prästgrundet–Klacksörarna–fritidsområdet
20 juli: Långvind–Våtnäs–Kråkön–Agön–Tihällan–Långvind
27 juli: Långvind–Våtnäs–Kråkön–Agön–Tihällan–Långvind

Skärgårdsturerna startar klockan 9 och tar hela dagen. Förhandsbokning är nödvändig. Turen inkluderar skriftlig guidning, lunch och eftermiddagskaffe med hembakat.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv