Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Motorväg Gävle–Söderhamn?

Print Friendly, PDF & Email

Söderhamns kommun vill ha motorväg och dubbelspår på järnvägen mellan Söderhamn och Gävle. I dag är den cirka åtta mil långa E 4-sträckan trefältsväg. Både väg och järnväg är underdimensionerade, framhåller kommunen.

Kommunen för fram kraven i remissyttrandet över Region Gävleborgs trafiksystemanalys, som handlar om vilka trafikstråk som är viktiga i länet.

– Det är jätteviktigt att det blir en fyrfilig motorväg. Det är en framkomlighets- och säkerhetsfråga, vi ser att mycket händer den sista biten innan det går ihop till ett fält, säger Johnny Olofsson, infrastrukturstrateg i Söderhamns kommun, i Söderhamns-Kuriren (29/4 2013).

Han understryker också framkomlighetsargumentet: ”Ska vi ha en bra framkomlighet är det fyrfiligt som gäller”.

I dag är E 4:an fyrfilig på sträckorna Stockholm–Gävle och Söderhamn–Hudiksvall. Den förbättrade vägstandarden har sedan mitten av 1980-talet förkortat körtiden med cirka en timma på sträckan Stockholm–Hudiksvall.

Hälsingekusten har, framför allt efter bygget av motorväg Uppsala–Mehedeby och Söderhamn–Hudiksvall, kommit betydligt närmare Stockholm och Mälardalen.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv