Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Björn i sikte

Print Friendly, PDF & Email

Hälsingekusten är åter på väg att bli björnområde. Hittills har björnhonorna haft kärnområden i norra och västra Hälsingland. Nu finns så många björnhonor siktade öster om Europaväg 4 att björnforskarna börjar tala om att flera björnhonor har etablerat sig med ungar längs kusten.

I norra och västra Hälsingland har björntillväxten stannat av, sannolikt som en följd av jakt. Det har länge funnits enstaka björnar, av båda könen, som gått i ide på Långvinds marker eller på andra ställen på kusten. För några år sedan såg Kungsgården Långvinds ägare björnspillning bakom vedboden.

Björnhonor har ett kärnområde på cirka 400 kvadratkilometer, hanarna ett tre gånger större område. Nu börjar honor och därmed också ungar, som följer honorna, att bli bofasta på Hälsingekusten. Avgörande för om det ska bli en permanent björnbefolkning på Hälsingekusten, är att hanarna börjar bli bofasta.

– Vi har redan unga björnhanar här, säger naturbevakare Anders Persson till Söderhamns-Kuriren (27/5 2013).

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv