Boka boende på Kungsgården Långvind!

Skärgårdsturism i världsklass

Print Friendly, PDF & Email

Skärgården är en destination i världsklass. Den kan locka många besökare året om och passar väl in i Tillväxtverkets utvecklingsprogram ”Hållbar besöksnäring”.

Vi talar tyvärr inte om Hälsingland skärgård, utan Stockholms skärgård. Där har man avslutat en förstudie i arbetet med en skärgårdsstrategi. Den har utmynnat i visionen ”Stockholms skärgård – året runt-destination i världsklass”, som landshövding Chris Heister och skärgårdslandstingsrådet Gustav Andersson presenterade i början av februari.

Nu växlas arbetet över i en operativ utvecklingsfas med hjälp av Tillväxtverkets utvecklingsprogram ”Hållbar besöksnäring”. I arbetet prioritera man elva deldestinationer i skärgården. Dessa är både besöksnav på fastlandet och besöksmål på skärgårdsöar; på flera finns redan destinationsutveckling med höga ambitioner.

– Det finns inga universallösningar, men samverkan och ett metodiskt målinriktat arbete för att skapa längre besökssäsonger är rätt väg att gå, säger Gustav Andersson (C), miljö- och skärgårdslandstingsråd och ordförande i Skärgårdsstiftelsen, i ett uttalande.

De elva deldestinationerna är från norr till söder: Grisslehamn, Ljusterö med Siaröfortet, Norrtälje med Lidö, Vaxholm, Grinda, Sjönära Nacka och Gustavsberg, Sandhamn, Stavsnäs/Djurö, Dalarö, Utö och Nynäshamn. Dessutom ingår en planerad nord-sydlig båtkollektivtrafiklinje i det prioriterade utvecklingsområdet. Sedan tidigare finns en omfattande kollektiv- och taxibåtstrafik.

I Hälsingland pågår en destinationsutveckling i Hudiksvall med omnejd, Destination Glada Hudik, som rymmer en subdestination, kusten. Här finns mycket att lära från destinationsarbetet i andra skärgårds- och kustområden som Stockholms skärgård. En central lärdom är att det måste finnas reguljär båttrafik och taxibåtar samt samverkan för att utveckla kusten och skärgården.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv