Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Sädesmagasin hotat

Print Friendly, PDF & Email

Ett 240 år gammalt sädesmagasin utanför Sörfjärden, Gnarp, är hotat. Magasinet tillkom 1772 för att lagra säd åt arbetarna vid Gnarps masugn.

År 1772 var nödår. Arbetarna svalt på järnbruket i Gnarp, som hade precis 100 år på nacken. Bruket köpte in brödsäd, och för att lagra säd och andra stapelvaror byggde bruket ett sädesmagasin i tre våningar.

När först järnbruket gick i graven 1878 och sedan sågverket 1906, var det inte längre någon som tog ansvar för magasinet.

I maj 2007 kontaktade Sven Norman Nordanstigs kommun för att få hjälp att rädda sädesmagasinet, som kommunen sedan många år äger. Inget hände, mer än att kommunen efter nya påstötningar året efter röjde marken runt magasinet.

Nu har Sven Norman på nytt kontaktat kommunen. Tidigare kommunchefen Thord Wannberg bekräftar i dagens Hudiksvalls Tidning att det finns en plan för att åtgärda tak och timmerstomme. Kommunalrådet Stig Eng (C) hoppas att åtgärder för att rädda sädesmagasinet ska finnas med i kommunens investeringsbudget 2014.

– Det är klart vi måste åtgärda det här. Den här byggnaden är unik i Nordanstig, säger han till HT.

Långvindsbruk, som är från samma tid som bruket Gnarps masugn, har också sädesmagasin, ett västligt och två östliga. De tre magasinen har, med hjälp av antikvariska insatser, blivit bevarade åt eftervärlden.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv