Boka boende på Kungsgården Långvind!

Glada Hudik turistdestination

Print Friendly, PDF & Email

I dag tog Hudiksvall med omnejd – där Hälsingekusten är en särskilt utpekad del – ett steg närmare att bli en etablerad besöksdestination. På tisdagskvällen bildade ett gäng entusiaster inom besöksnäringen föreningen Destination Glada Hudik.

Den ideella föreningen ska samla alla som vill ”utveckla besöksnäringen i Hudiksvalls kommun samt utveckla samarbetet med andra intressenter”, som det står i föreningens stadgar. Föreningen välkomnar inte bara turism-, handels- och andra besöksnäringsföretag, utan också företag och organisationer i stort samt enskilda personer.

Destination Glada Hudik välkomnar även aktörer utanför Hudiksvalls kommun, till exempel besöksnäringsföretag längs hela Hälsingekusten eller längre bort än så.

Tanken med föreningen är att gå vidare och tillsammans med andra aktörer bilda ett så kallat destinationsbolag. Besöksnäringen – med turism och handel i centrum – är världens snabbast växande näring. I Hudiksvall omsätter besöksnäringen 372 miljoner kronor (2010).

Hudiksvall kan bli först i länet att på kommunövergripande nivå bilda ett destinationsbolag. Hudiksvall blev definitivt först med att bilda en destinationsförening för en kommun som helhet.

I Järvsö finns sedan tidigare ett destinationsbolag, som ger inspiration och tankar om vad man kan göra i Glada Hudik. Destination Järvsö, som med framgång marknadsför och säljer paket för Järvsö med omnejd, har medlemsföretag i fyra kommuner: Ljusdal, Bollnäs, Ovanåker och Hudiksvall (Dellenbygden). Ett besöksnäringsföretag i till exempel Dellenbygden kan alltså vara med i både Destination Järvsö och Destination Glada Hudik.

–  Jag vet att många i Destination Järvsö ser med glädje och förväntan på bildandet av Destination Glada Hudik, säger Roland Hamlin, konsult i Delsbo som bland annat jobbat med flera turistiska utvecklingsprojekt i både Hudiksvalls och Ljusdals kommuner.

Destinationsföreningen i Hudiksvall och senare ett tänkt destinationsbolag ska marknadsföra och sälja produkter och paket för besökare till Hudiksvalls stad, Hälsingekusten/Jungfrukusten och Dellenbygden; dessa är så kallade subdestinationer, som föreningen talar om att utveckla.

Förening och bolag ska ha ett nära samarbete med Hälsingland Turism. Hälsingland Turism samlar besöksnäringen i Hälsingland och erbjuder bokningsbara produkter på nätet.

Primus motor i destinationsutvecklingen i Hudiksvall är Tommy Näsmark. Han har i olika former arbetat med att samla och utveckla besöksnäringen i Hudiksvall sedan 2008. Sedan maj 2012 sker det inom ramen för det besöksnäringsprojekt som Region Gävleborg har, Nu kör vi. I dag gick han i mål med första etappen: bildandet av en ideell förening för destinationsutveckling i Hudiksvall.

– Jag är både trött och överväldigad över att vi nått så här långt på sex månader, säger han till Långvind.com.

Vän av ordning kanske undrar vad en ”destination” är.  Bolaget Svensk Destinationsutveckling AB – ägt av Visit Sweden, Svensk Turism och Swedavia– har svaret:

– En destination är ett geografiskt område där flera olika aktörer gemensamt bidrar till att göra området intressant och konkurrenskraftigt som resmål och där man kan erbjuda en helhetsupplevelse för besökaren i form av att ”bo, äta, göra, handla, resa, offentliga leveranser”.

Ordförande i den nyvalda styrelsen är Kjell Svensson, Delsbo, verkställande direktör för Fastighetsaktiebolag Glysis, som äger Hälsinglands största köpcentrum, Guldsmeden i Hudiksvall. Han har tidigare varit bankchef och har gedigen föreningsbakgrund.

Övriga ledamöter i styrelsen är: Annika Bergström, Enånger, tillförordnad turismchef i Hudiksvalls kommun; Catherine Vennberg, Norrbo, turismutvecklare med företaget Lin & lo; Jonas Panes, Idenor, lång erfarenhet av hotell- och restaurangbranschen; Jörgen Bengtson, Enånger, driver hotell- och aktivitetsföretaget Kungsgården Långvind.

Till ersättare valde stämman: Toni Björklund, Rogsta, centrumsamordnare för Hudik City; Leif Jonsson, Hudiksvall, Hölick havsresort med flera verksamheter; Pierre Marklund, Bjuråker, Ylvagården.

Stämman gav styrelsen i uppdrag att kompletteringsvälja ledamöter och ersättare under uppbyggnadsfasen fram till nästa årsstämma.

Nu ska Tommy Näsmark, den nyvalda styrelsen och andra aktörer titta på hur man kan bygga upp föreningen, stärka den ekonomiskt, utveckla Glada Hudik som destination och sedan ta steg mot bolagsbildning. Redan vid föreningens bildade har sjuttiotalet företag och föreningar anmält intresse för medlemskap.

Föreningen finns redan innan den bildades på mikrobloggen Twitter, @desthudik.

Långvind.com har skrivit flera artiklar om destinationsutveckling för Glada Hudik, där Hälsingekusten är en del, senast 16 november 2012, Turistbolag för Glada Hudik.

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 14 december 2012

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv