Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Kulturarvet öppnar kusten

Print Friendly, PDF & Email

På söndag öppnar flera kulturhistoriskt intressanta byggnader sina dörrar för allmänheten. ”Kulturarvsdagen” har i år temat ”Under ytan”.

Temat ska locka människor att upptäcka det som inte är synligt, människans spår som döljer sig under ytan.

– Vilka var människorna och vilka är historierna som finns att berätta om i det som under årens lopp av olika anledningar har blivit dolt; under marken, under vattenytan, bakom dörren, under golvet, bakom färgen, under tapeten, under gravstenen, bakom ortsnamnet, bakom dokumenten i arkiven, i gruvorna, etc, frågar Riksantikvarieämbetet på sin webbplats.

Följande ställen på Hälsingekusten öppnar sina dörrar på temat Under ytan söndagen den 9 september:

Under ytan på Långvinds herrgård, Enånger, ”Hur lager på lager av gamla tapeter kan avslöja historien om ditt hus”, klockan 13 guidning av herrgården, klockan 15 föredrag av byggnadsantikvarie Ingela Broström.

Fiskaremuseet Gäddan, Söderhamn, utställning och stadsvandring, klockan 14–18.

Bergviks industrimuseum, Bergvik, ”Upp genom ytan, svamptema”, klockan 12–16.

Dessutom öppnar Fågelsjö gammelgård dörrarna till ”Vad döljer sig i Gammelgårdens skrymslen och vrår?” och Norrbo hembygdsförening till hundraårig maskinring i Hålsjö.

De två tidigare årens tema för kulturarvsdagar har varit ”Gröna platser” (2011), då både Långvinds herrgård och Bergviks industrimuseum deltog på Hälsingekusten, och ”Kulturens vägar” (2010), då Långvinds herrgård och drygt halvdussinet aktörer i Söderhamn och Ljusne deltog.

Kulturarvsdagen hette tidigare kulturhusens dag.

Runt om i Europa firar man kulturarvsdagar under september, för att skapa förståelse och intresse för kulturarv och kulturmiljöer. Bakom projektet, som på engelska heter European heritage days, står Europarådet. I Sverige samordnar Riksantikvarieämbetet kulturarvsdagarna, som i Sverige är förlagda till andra söndagen i september.

Jörgen Bengtson

 

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv