Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Nytt kafé mötesplats

Print Friendly, PDF & Email

Enånger har fått en ny mötesplats: Haga trädgårdscafé. Kaféföreståndaren Monika Löfgren förklarar varför hon öppnade kafé:

– Jag vill träffa folk, säger hon till Långvind.com.

Monika Löfgren har en gedigen restaurangbakgrund, senast från Hagmyrens restaurang som hon drev tills för några år sedan, dessförinnan bland annat Borka brygga, Ers-Jons och Ystegården (Hillsta). Sedan sommaren 2011 driver hon ett litet kafé hemmavid i Haga.

– Jag har alltid jobbat inom restaurangbranschen. Senast hade jag restaurang på Hagmyren, men jag fick tennisarmbåge, tvingades sluta och började jobba som personlig assistent. Men jag vill träffa folk och därför öppnade jag Haga trädgårdscafé som komplement.

Hon har hjälp av sin mor, Anita Wretman. Det behövs, för kunderna har hittat till Haga, strax utanför Enånger på väg mot Borka, trots att hon inte lagt en krona på annonsering. Monika Löfgren har förlitat sig på små skyltar längs vägen och mun-mot-mun-metoden.

– Jag vill hålla det på lagomnivå och hinna baka allt själv, säger hon.

Det bör hon bra, för Långvind.coms utsända åt utsökta, matiga smörgåsar – med pepparlax respektive hemgjord skagenröra – och smarrigt hembakat. Haga trädgårdscafé erbjuder fem rejäla smörgåsar och cirka tio hembakade godsaker.

Monika Löfgren har inte nöjt sig med att driva sommarkafé. Hon har också en liten loppmarknad, presentaffär, försäljning av mathantverk (fisk och hembakat) och glass.

– Jag har enkla presenter, sådant som jag själv tycker om, säger hon om presentartiklarna.

Under Långvind.com:s timslånga besök på kaféet kommer sex personer. Under en normaldag räknar hon in cirka 20 kunder, vilket hon är nöjd med.

I år har hon utvidgat kaféborden med en ny utedel. Det finns tre bord inomhus och två utomhus.

Vad blir det för nysatsningar sommaren 2013?

– Jag har inga särskilda planer. Vi fortsätter som förut, svarar hon.

Monika Löfgren har en gedigen erfarenhet av restaurang- och kaféverksamhet. Hon kommer särskilt ihåg tiden med Borka brygga och Ers-Jons.

– På Borka brygga hade vi ”bryggrock” med Engmans kapell varje torsdag. Vi hade barbecue och cajunmat. På Ers-Jons införde vi visaftnar och julbord, minns hon.

– Nu blir det Haga trädgårdscafé framöver, säger hon om framtiden, men lägger till: Jag kör cater året om när jag har tid och ork.

Mamma Anita Wretman berättar att kaféet är populärt.

– Många uppskattar det hembakade, säger hon.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv