Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Nykomling i suringtopp

Print Friendly, PDF & Email

Årets stora surströmmingstest, som Hälsingetidningar i år genomförde för femtonde gången, bjöd på en skräll: Nykomlingen Hållstrand knep förstaplatsen i klassen hela surströmmingar. Filéklassen vann Röda Ulven. Enda hälsingetillverkaren, Borkbo, kom på delad andraplats i filéklassen.

Årets test överraskade i flera avseenden. Nykomligen Hållstrands från Norduppland vann. Storsäljaren Oskars, som förra året blev nedpetad till femte plats, kom tillbaka och tog andraplats i klassen hela surströmmingar. Förra årets segrare, Kallax, sjönk som ett sänke till sjätte plats. Filéerna fick i genomsnitt högre betyg än hela surströmmingar.

Surströmmingstestet genomförs varje år av Hudiksvalls Tidning sedan 1998 och publiceras på surströmmingspremiärdagen, tredje torsdagen i augusti. Testet, som blivit det mest omfattande och konsekvent genomförda i Sverige, startade i dåvarande chefredaktören Jörgen Bengtsons garage i Fiskarstan, Hudiksvall.

Testgeneral har hela tiden varit Lars Carlsson, en verklig surströmmingsexpert, som förra året blev invald i Surströmmingsakademien. Sedan flera år publiceras testet i cirka halvdussinet Norrlandstidningar.

– Det mest fulländade testet hittills, säger han om årets test till Långvind.com.

– Nu är testtekniken intrimmad. Det finns ingen lika neutral och balanserad test i Sverige.

En juryn, i år på 15 personer, betygsätter den syrade strömmingen i sälta, smak, konsistens och totalintryck. Hela surströmmingar tävlar för sig, fileade för sig. Maxpoäng är tio. Testet är ett blindtest, där ingen vet vad de provar för sorter.

– Vi har en stor, surströmmingsälskande testpanel på 15–20 personer. Det gör att vi kan hålla en hög kvalitet i testet, förklarar suringgeneralen Lars Carlsson.

I landskapskampen har Hälsingland numera bara en deltagare sedan Wedins salteri avvecklade verksamheten efter några års produktion i Haga, Enånger. I sammanställningen nedan anger vi ort, socken, landskap, poäng 2012 och poäng 2011 för respektive surströmming, eller suring som det heter i Hälsingland.

I kategorin hela surströmmingar satte juryn följande betyg:
1. Hållstrands (Hästskär, Österlövsta, Uppland): 10 poäng (ny)
2. Oskars (Tynderö, Medelpad): 9,75 poäng (8,25)
3. Röda Ulven (Skagshamn, Grundsunda, Ångermanland): 9,5 poäng (6,75)
4. Mannerströms (Skagshamn, Grundsunda, Ångermanland): 9,25 poäng (9,75)
4. Storö (Storön, Nederkalix, Norrbotten): 9,25 poäng (9)
6. Kallax (Storön, Nederkalix, Norrbotten): 8,5 poäng (10)
7. Borkbo (Borkbo, Enånger, Hälsingland): 8 poäng (6,5)
8. Gösta Hannells (Skagshamn, Grundsunda, Ångermanland: 7,75 poäng (5,50).

I kategorin fileade surströmmingar satte juryn följande betyg:
1. Röda Ulven (Skagshamn, Grundsunda, Ångermanland): 10 poäng (9,75)
2. Borkbo (Borkbo, Enånger, Hälsingland): 9 poäng (9,25)
2. Gösta Hannells (Skagshamn, Grundsunda, Ångermanland): 9 poäng (9)
4. Oskars (Tynderö, Medelpad): 8,25 poäng (7,75)
5. Kallax (Storön, Nederkalix, Norrbotten): 7,75 poäng (6,25).

För att få delta i testet måste surströmmingstillverkaren producera minst 1 000 burkar per år.

– Jag hoppas att det taggar ytterligare någon tillverkare i Hälsingland, som i dag har en produktion under 1 000 burkar per år, säger Lars Carlsson.

I dag publicerade också Svenska Dagbladet en surströmmingetest. I den fanns bara hela surströmmingar. Rangordningen blev: 1. Oskars, 2. Röda Ulven, 3. Kallax, 3. Mannerströms, 3. Måsens och 6. Gösta Hannells.

Surströmmingen var länge hotad av EU:s regelverk, eftersom den innehåller för mycket av miljögifterna dioxin och PCB. Men förra fick Sverige ett permanent undantag från gränsvärdet för dioxin i fisk.

– Till skillnad från klåfingrig EU-byråkrati smakar det faktiskt bättre än det luktar, skriver SvD:s ledarskribent Johan Eriksson i en kommentar i dagens tidning.

Nu är det alltså fritt fram för svenskarna att sätta i sig årets produktion av cirka 700 000 burkar suring. Ingen behöver lagra burkar för eventuellt kommande EU-förbud.

Suringen är inte bara räddad. Arbetet har nu börjat med att urspungsmärka surströmmingen enligt EU:s regler, precis som för Kalix löjrom och parmaskinka.

Den svenska surströmmingen är för övrigt inte den enda syrade fisken i världen. Norge har sin syrade öring, som tillverkas i en liknande process. Islänningar har också en snarlik produkt.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv