Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Mack ersätter mackar?

Print Friendly, PDF & Email

Mackdöden har verkligen drabbat Hälsingekusten, med flera nedläggningar på några år. Närmast står Harmånger på tur. Byborna rycker nu ut för att se om det går att samla bygden bakom en lokalägd mack.

– Är du intresserad av att köpa en andel i en ny bensinmack? lyder frågan som byalaget Harmångers framtid skickar ut till medlemmar och andra.

Den 8 maj lägger Statoil ner sina två anläggningar i Harmånger, en dieselpump vid värdshuset för främst långtradare och traktorer samt en vanlig bensin- och dieselmack i samhällets södra del.

Ingen av platserna är dock aktuell för en ny pumpanläggning. Pumpen vid värdshuset ligger för nära Harmångersån. Den vanliga macken ligger avigt till för nya E 4:ans planerade på- och avfarter.

Därför söker byalaget ett nytt ställe. Harmångers framtid håller också öppet för om man kan locka en etablerad kedja att bygga en station, eller om man ska försöka samla byborna i en ekonomisk  förening som äger anläggningen. Den senare modellen har återfört nedlagda bensinstationer till Enånger med placering i uthamnen Borka, Jättendal och Stocka. En egen, lokalägd mack kräver ett kapital på cirka 500 000 kronor.

I morgon delar byalaget ut enkäterna. Den 22 maj blir det stormöte, för att se hur man ska gå vidare.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv