Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Suringgeneral till akademi

Print Friendly, PDF & Email

Hälsinglands surströmmingsgeneral, Lars Carlsson, har blivit invald i Surströmmingsakademin.

Lars Carlsson, som bor i Vallentuna och har ett förflutet som ledarskribent på Hudiksvalls Tidning, intar en av Surströmmingsakademiens 18 stolar.

Han har genomfört test av suringar, som surströmmingen heter i Hälsingland, varje år sedan 1998. Testet startade i dåvarande chefredaktören Jörgen Bengtsons garage i Fiskarstan. Testgeneral under alla år har varit Lars Carlsson. Sedan flera år publiceras testet i cirka halvdussinet Norrlandstidningar.

Hälsingekusten har flera surströmmingstillverkare, som hantverksmässigt producerar den syrade strömmingsdelikatessen. En av dem, Borkbosuringen, säljer även surströmmingen på en lokal och nationell marknad. Under några år, med start 2008, fanns också en storskalig surströmmingstillverkning i gamla Bodins rökeri utanför Enånger.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv