Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Öppen dörr till kulturarv

Print Friendly, PDF & Email

På söndag öppnar mängder av museer, gamla hus och i år även naturrum sina dörrar för allmänheten inom ramen för något som heter kulturarvsdagen, tidigare kulturhusens dag. I Långvind är herrgården öppen.

Årets tema är ”gröna platser”. Vårt kulturlandskapet bär spår av människans påverkan sedan årtusenden tillbaka genom bland annat odlingar, betesplatser, hagar, ängar och byggnationer. Kulturarvsdagen 2011 lyfter fram gröna platser och inte minst deras kulturella, sociala och estetiska betydelse.

På Hälsingekusten finns i år program på temat ”gröna platser” på fyra platser plus Ljusdal.

Långvinds herrgård, Långvindsbruk, Enånger, är öppen med servering klockan 12–16. På programmet står klockan 14 visning av herrgården och klockan 15 föredrag av Carl Erik Tottie om gröna platser i Långvind. Entré 70 kronor.

Stråsjöleden erbjuder vandring längs medeltida pilgrimsled från Idenor kyrka till Hälsingtuna kyrka, med start klockan 12.30 i Idenor. Ulf Krantz berättar om pilgrimsleden till Nidaros (Trondheim) och leder en åtta kilometer lång vandring mot Nidaros på temat en ”vandring genom gröna skogar, stad och förbi Hälsingegårdar”.

Trådgårdshistoria på Söderblomsgården, Trönö, klockan 12–16. Klockan 12 håller Länsmuseet föredrag om länets trädgårdshistoria. I övrigt blir det guidade turer i trädgård och byggnader, visning av bilder och fönsterrestaurering samt fika.

Bergviks industrimuseum, Bergvik, bjuder in till vandring längs Ljusnan, svampbedömning, utställning och tipspromenad klockan 13–16.

Sverige och många andra europeiska länder firar kulturarvsdagarna (European Heritage Days) andra söndagen i september varje år. Syftet är att skapa förståelse och intresse för kulturarv och kulturmiljö. Bakom kulturarvsdagarna står Riksantikvarieämbetet.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv