Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Post och bredband i fokus

Print Friendly, PDF & Email

Posten AB:s beslut att lägga ner postombuden i både Enånger och Lindefallet står fast. Från och med 15 augusti måste Enångersborna resa ända till Iggesund för att lösa ut paket, brevpostförskott, rekommenderade brev och aviserade stora brev.

Ove Eriksson, regionansvarig för Postens ombudsnät, lämnade ett dörr på glänt för bevarat postombud i Enånger vid besöket på Linde livs 13 juli. Men vid månadsskiftet slog han igen dörren med en smäll, när han meddelade att nedläggningsbeslutet gäller. I går fick boende och företag samma besked med posten, fast här nämner Posten AB inte att man lägger ner två ombud, bara att din brev- och paketservice flyttar till Iggesund.

It- och regionminister Anna-Karin Hatt (C), som besökte Hudiksvall på torsdagen, oroar sig över utvecklingen på postområdet. På en presskonferens säger hon till Långvind.com att hon vill ha ”en lagstadgad rätt till grundläggande samhällsfunktioner i alla delar av Sverige som post, el, telefoni, vissa vårdfunktioner och kanske bredband”.

Telia håller på med en omfattande nedläggning av telestationer utan att det mobila nätet är utbyggt för att ersätta fast telefoni. Det finns flera exempel på detta längs Hälsingekusten. Vad vill du göra för att säkra telefoni till alla?

– Regeringen har en intensiv dialog med Telia. Jag har fått starka försäkringar från Telia att det inte ska stänga ner kopparlinje för fast boende och företag utan att det finns ett fullgott alternativ.

Anna-Karin Hatt påpekar att Sverige delar ut licenser på 800 MHz-bandet för att få större och bättre täckning för mobiltelefoni och mobilt bredband. Hon tror att 800-bandet kommer att betyda mycket för att säkra telefoni och bredband i glesbygd.

Stora delar av småorts- och glesbygdssverige står utan bredband över telenätet via dsl-teknik eller fibernätet. Det finns många exempel på detta längs Hälsingekusten. Vad vill du göra för att säkra framtidssäkert, fiberoptiskt bandbredd till alla?

– Vi har avsatt större resurser i landsbygdsprogrammet för bredband. Vi håller på att ta fram en digital agenda för Sverige. En fråga är hur vi från statens sida kan bygga ut bra elektroniska kommunikationer till dem som marknaden inte når. Det är lika viktigt i dag att få bra elektroniska kommunikationer som det för 100 år sedan var att få enskild väg till gården.

Anna-Karin Hatt besökte Hudiksvall som ort nummer två i en tre veckor lång kampanj inför valet av ny partiledare för Centerpartiet. Hon är en av tre ordförandekandidater. På presskonferensen presenterar hon sig som kandidater för ”den varma, gröna socialliberalismen, som står upp för hållbar utveckling i hela Sverige”.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv