Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Lyckad skärgårdstur

Print Friendly, PDF & Email

Hård sjö och regn såg ut att stoppa jungfrufärden. Premiären för Kungsgården Långvinds skärgårdstur kunde ha börjat bättre.

Men när m/s Ingaskär väl lade ut från ångbåtsbryggan i Långvindsbruk i lördags, höll sig regnet borta. Vindstyrkan var bara hälften mot den tidigare prognosen, men stark nog för att stoppa landstigningen på Drakön. Turen gick istället till Agön efter den första etappen till Kråkön. På hemresan fick deltagarna se cirka 20 sälar lapa sol på hällarna och tumla runt i vattnet väster om Tihällan. Etappen till Korsholmen utgick.

Trots sjö som gjorde en del resenärer blöta och ett kaffe som var lankigt, var deltagarna nöjda.

Agön – med brandområdet som gruppen såg på vandringen från Storhamn till Agö hamn och ett närmast överdådigt fiskarkapell – fascinerade. Men Kråkön, med sitt lilla fiskeläge och fina kapell, tog resenärerna till sina hjärtan.

– Om jag skulle välja att gifta mig i dag skulle det bli i Kråkö kapell, säger Anneli Olsson, Bollnäs, som var förtjust över vad hon såg i form av kapell, fiskeläge och natur på Kråkön i Hudiksvalls skärgård.

Margareta Strandberg, Bollnäs, håller med:

– Kråkön var sagolik. Det var ett speciellt ljus, växtligheten var så skir och med så många vackra färger, säger hon.

Sonen Henrik Strandberg tycker att resan blev lite splittrade med två så intressanta öar. Han hade föredragit mer tid på i första hand Kråkön.

– Jag vill hellre se en ö ordentligt, säger han till Långvind.com.

Paret Sven-Gustaf och Göta Edqvist har rest från Stockholm för att följa med på skärgårdsturen – och besöka Delsbostämman dagen efter. Sven-Gustaf, som själv lett guidningar i Stockholms skärgård, öser beröm över skärgårdsturen, guidningen och maten.

– Bra och omväxlande tur, summerar han.

Sven-Gustaf Edqvist tar också Kråkön till sitt hjärta, med det fina gamla kapellet, världens minsta konsthall och den underbara floran. Att han också har en morfar som haft stuga på ön, stärker kärleken till Kråkön.

Han ger två tips inför kommande skärgårdsturer: ge möjlighet till bad om vädret är bra; väv in en litterär beskrivning av livet i Hudiksvalls skärgård.

Skärgårdsturen var planerad att ta 4,5 timmar men tog nästa dubbelt så lång tid. Väder, vind, vetgirighet och den längre vistelsen på Agön, förlängde skärgårdsturen.

Kungsgården Långvind genomför ytterligare två skärgårdsturer i sommar, den 6 och 27 augusti. Dessa blir på cirka 5,5 timmar. Fokus är fortsatt Kråkön, Drakön – men då sannolikt bara från sjösidan – och Tihällan.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv