Boka boende på Kungsgården Långvind!

Chans på skärgårdstur

Print Friendly, PDF & Email

Den som inte har egen båt, har bara två möjligheter att se Hudiksvalls skärgård i sommar: med båt till kapellstämmorna som Svenska kyrkan arrangerar eller med skärgårdsutflykt som Kungsgården Långvind arrangerar.

Så bister är verkligheten för den som vill uppleva Hudiksvalls skärgård men saknar egen båt. Men en gång per år kommer prästen till räddning. När det är prästhelg och kapellstämma på en ö, går det också båt dit.

Tre gånger i sommar – 2 juli, 6 augusti och 27 augusti – gör m/s Ingaskär en guidad tur från Långvindsbruk till Kråkön, Drakön och Korsholmen, för att sedan gå tillbaka till Långvindsbruk. Färden går förbi Tilhällans naturskyddsområde och stora sälbestånd, så båtturen blir också en sälsafari, eftersom Tihällan har en av Östersjöns största sälkolonier. Turen tar cirka 4,5 timmar och inkluderar lunch. Mer information finns på langvind.com/skargardstur. Arrangör är Kungsgården Långvind, telefon 0650-822 33.

I Söderhamns skärgård går det att nå flera öar med turbåten m/s Moa och lokala taxibåtar. I Hudiksvall och Nordanstig finns finns varken kollektiv sjötrafik eller taxibåtar.

Här är sommarens prästhelger på öarna i Hudiksvalls skärgård, som ger alla en möjlighet att stiga i land på några av öarna. I sammanställningen har vi också lagt i de tre skärgårdsturerna, som utgår från Långvindsbruk.

• 2 juli. Skärgårdstur med m/s Ingaskär till Kråkön och Drakön, med start vid ångbåtsbryggan i Långvindsbruk klockan 10. För bokning, kontakta Kungsgården Långvind, telefon 0650-822 33.

• 3 juli, Bålsön, Hudiksvall: Gudstjänst klockan 11, kapellstämma och kyrkkaffe. Båt avgår från Kolandsbryggan, Kuggörarna, klockan 10. Förhandsbokning är inte nödvändig.

• 10 juli, Agön, Hudiksvall: Gudstjänst klockan 11, kapellstämma och kyrkkaffe. Båt avgår från Snäckmor, Njutånger, eller Borka, Enånger. För bokning, kontakta Hudiksvall–Idenors församling, måndag–fredag 10–12, telefon 0650-54 07 84.

• 17 juli, Kråkön, Hudiksvall: Jubileumshögmässa klockan 11, kapellstämma och kyrkkaffe. Kråkö kapell fyller i år 275 år. Båt avgår från Snäckmor, Njutånger. För bokning, kontakta Hudiksvall–Idenors församling, måndag–fredag 10–12, telefon 0650-54 07 84.

• 31 juli, Bålsön, Hudiksvall: Gudstjänst klockan 11, kyrkkaffe. Båt avgår från Kolandsbryggan, Kuggörarna, klockan 10. Förhandsbokning är inte nödvändig.

• 31 juli, Olmen, Rogsta: Prästhelg med högmässa och eventuellt dop klockan 11, kyrkkaffe. Båt avgår från Hölick cirka klockan 10. För bokning, kontakta Hälsingtuna-Rogsta församling, måndag–fredag 10–12, 0650-377 70.

• 6 augusti: Skärgårdstur med m/s Ingaskär till Kråkön och Drakön, med start vid ångbåtsbryggan i Långvindsbruk klockan 10. För bokning, kontakta Kungsgården Långvind, telefon 0650-822 33.

• 27 augusti: Skärgårdstur med m/s Ingaskär till Kråkön och Drakön, med start vid ångbåtsbryggan i Långvindsbruk klockan 10. För bokning, kontakta Kungsgården Långvind, telefon 0650-822 33.

• 27 augusti, Olmen, Rogsta: Ljusgudstjänst med Creole Swing klockan 19.30, kyrkkaffe. Båt avgår från Hölick cirka klockan 18.30. För bokning, kontakta Hälsingtuna-Rogsta församling, måndag–fredag 10–12, 0650-377 70.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv