Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Pilgrimer på väg

Print Friendly, PDF & Email

Pilgrimsvandringar växer i popularitet. I helgen genomförde studieförbundet Bilda en utbildning i Jämtland för pilgrimsvandringsledare, som samlade fem personer från Hälsingland av totalt 13 deltagare. Alla föreläsare kom från Hälsingland.

Utbildningen tog upp olika aspekter av pilgrimsvandring, som enkelt uttryckt är en vandring med kulturella och andliga inslag längs historiska pilgrimsvägar.

Bengt Almstedt, katolsk teolog uppvuxen i Delsbo, ledde den teoretiska delen av utbildningen, sekonderad av Elisabeth och Per-Olof Andersson, Forsa. Ulf Krantz, Delsbo, svarade för utbildningens praktiska del.

Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind var en av deltagarna. Hon planerar – tillsammans med sin man – att genomföra fyra pilgrimsvandringar i sommar, med båtfärd till Drakön och pilgrimsvandring från Korsholmsudden via Långvindsbruk till Enånger och Njutåger. Vandringen går längs den första delen av Stråsjöleden, som är en av många leder som grenar ut sig sett från Trondheim.

– Det var en bra utbildning, som gav oss nyttiga verktyg och nya kontakter för våra fyra dagar långa pilgrimsvandringar med Kungsgården Långvind som bas, säger hon.

Utbildningen pågick i tre dagar och var förlagd till Hållandsgården, Åre. Den ligger i anslutning till Sankt Olofsleden som går till Nidaros (Trondheim). Deltagarna vandrade i två omgångar längs Sankt Olofsleden.

Pilgrimsvandringar är en katolsk och ortodox tradition, som i Norden upphörde i och med reformationen. Mot slutet förra seklet återuppstod pilgrimsvandringarna i det protestantiska världen. Här finns en ny tradition, som inte längre fokuserar på helgon och vallfärdsmålet Sankt Olofs grav i Trondheims domkyrka – Sankt Olof var kungen som kristnade Norge, led martyrdöden i slaget vid Stiklestad 29 juli 1030, snabbt blev helgonförklarad och under medeltiden gjorde Trondheim till en av den kristna världens stora pilgrimsmål efter Jerusalem och Rom.

Svenska kyrkan och frikyrkorna har utvecklat en ny pilgrimstradition, där vandraren reflekterar över pilgrimens nycklar eller insignier: hatten – som symboliserar beredvilligheten; kappan – tystnaden; ränseln – delandet och livets packning; staven – friheten; skorna – långsamheten; korset – andligheten; tältet – enkelheten.

Man behöver inte vara troende kristen för att göra en modern pilgrimsvandring. Pilgrimsvandringar finns för både kristna och icketroende, förenade av att de gör en vandring med inslag av tystnad, ro och stillhet och med utrymme för reflektioner kring livsfrågor i vid bemärkelse.

Kungsgården Långvinds vandringar vänder sig till alla.

– Alla vandrare är välkomna, vare sig du vandrar av kulturella, historiska, religiösa eller andra skäl, säger Agneta Bengtson.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv