Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Medeltidskonserter i Njutånger

Print Friendly, PDF & Email

Upplev medeltidsmusik i nutid! I sommar lever medeltidskyrkorna i Enånger och Njutånger upp med sång och musik på tidstypiska instrument. Det blir också profan medeltidsmusik i en samling efter de fyra kyrkokonserterna.

– Innan du träder in i medeltidens musikaliska magi, ger vi dig en rundvandring i den kyrka som stått där sedan tidig medeltid, berättar Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind.

Kungsgården Långvind erbjuder, i samarbete med Enånger-Njutångers församling, två medeltidskonserter i Njutångers kyrka och två i Enångers medeltida kyrka:

• söndag 5 juni (Kristi himmelsfärdshelgen), Njutångers kyrka
• måndag 4 juli, Njutångers kyrka
• söndag 7 augusti, Enångers kyrka
• söndag 28 augusti, Enångers kyrka

Programmet börjar med en kvalificerad guidning av kyrkan med Gunnar Andersson som ciceron.

Därefter blir det konsert med Jan-Ove Karlsson, som sjunger medeltida sånger och trakterar tidstypiska instrument som spillopipa, trehålsföljt, trumma, vevlira, långhalsluta, korthalsluta och kohorn.

Efter samlingen i kyrkan väntar samkväm i församlingshemmet i Njutånger respektive gamla prästgården i Enånger, med kaffe/te och smörgås, trevligt umgänge och profan medeltidsmusik.

Programmet tar cirka 2,5 timmar och kräver förtidsbokning. Pris, inklusive förtäring: 175 kronor.

Det går bra att boka guidning, konsert och förtäring via e-post info/snabel-a/infopress.se, telefon 0650-822 33 eller mobil/sms 0706-60 55 60.

Agneta Bengtson arrangerar medeltidskonserterna med sin man, Jörgen. Tillsammans driver de Kungsgården Långvind med rum och frukost, konferens för mindre grupper och olika aktiviteter sommartid. Konserterna ingår i parets satsning på fyra pilgrimsvandringar i sommar. För den som inte vill gå en fyradagarsvandring, finns möjlighet till en kvällskonsert på medeltidstema.

Förra sommaren arrangerade organisationen Hälsinglands Medeltid tre medeltidskonserter och samkväm i Enångers gamla kyrka. Aktiviteterna var välbesökta. Nu blir det repris på detta i Enånger men också konserter i Njutångers medeltidskyrka.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv