Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Äntligen skärgårdsturer

Print Friendly, PDF & Email

I sommar blir det möjligt att göra utflykter i Hudiksvalls skärgård. Kungsgården Långvind arrangerar fyra skärgårdsturer med guidning  på Kråkön, Drakön och Korsholmen. Turdagar är fredag 3 juni samt lördag 2 juli, 6 augusti och 27 augusti.

Kungsgården Långvind samarbetar med Tobbe Hildingsson, som har en båt för tolv passagerare i Långvindsbruk. Skärgårdsturerna utgår från Långvindsbruk.

I dag finns varken turbåtar eller taxibåtar i Hudiksvalls skärgård. För den som saknar egen båt, innebär de fyra skärgårdsturerna en möjlighet att se en del av Hälsinglands vackra skärgård.

”Vill du uppleva Hudiksvalls skärgård? Vill du besöka det pittoreska fiskeläget Kråkön med sitt unika fiskarkapellet? Vill du stiga i land på Drakön, som har Hudiksvalls äldsta hamn och resterna av ett medeltida kapell? Vill du få chans att se säl på Tihällan, ett av Östersjöns största sälskyddsområden? Vill du se Hälsingekusten från sjösidan?”, frågar Kungsgården Långvind och ger svaret i form av en 4,5 timmar lång skärgårdstur.

Båtturen utgår från ångbåtsbryggan i Långvindsbruk och har Kråkö hamn på Kråkön som första anhalt. Här får besökaren se ett mycket väl bevarat fiskeläge, världens minsta konsthall och ett riktigt smycke till fiskarkapell.

I Kråkö hamn sker omlastning till en mindre båt, som i två omgångar tar sjöfararna till Drakön och landstigning i en av Draköns historiska hamnar. Drakön hade tidigare två hamnar, Sankt Olofs hamn och Gammelhamnen. Sankt Olofs hamn är från 1300-talet och därmed den äldsta kända hamnen i Hudiksvall. Drakön har en historia som kyrkoplats, pilgrimsled och fiskeläge. Det är mer än 200 år sedan någon bodde på ön, alla hus är sedan länge borta. Här finns resterna av ett litet medeltida pilgrimskapell och en begravningsplats.

Efter transport tillbaka till Kråkö hamn, går seglatsen vidare förbi Tihällan. På reservatsgränsen för sälskyddsområdet, som ingår i Agön-Kråköns naturreservat, kan passagerarna ta fram kikare och spana på sälarna som brukar lapa sol på Finskan, Karlhällan eller vid Tihällsten. Därmed blir skärgådsturen också en sälsafari.

Sista anhalt är Fäbodön och Korsholmen utanför Långvinds fritidsområde. Antingen stiger man i land här och vandrar drygt en mil till Långvindsbruk, eller så fortsätter man med båten tillbaka till Långvindsbruk.

Guidning och lunchkorg ingår. Priset för skärgårdsturen, inklusive guidning och mat, är 495 kronor per person.

Turen måste bokas i förväg hos Kungsgården Långvind på telefon 0706-60 55 60 eller e-post info@infopress.se

Jörgen Bengtson

Artikeln är uppdaterad 6 maj 2011


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv