Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Bredband i december?

Print Friendly, PDF & Email

Optofiberkabeln som ska ge Långvind bredband är på väg. Om allt går enligt planerna kan långvindsborna börja surfa med superfart i december i år.

Grävningen är i stort sett klar mellan Långvinds fritidsområde och Långvindsbruk. Nästa vecka börjar Fortum gräva på sträckan Ångersjön–Långvind. Grävningen längs bruksgatan i Långvindsbruk kommer sist.

Arbetet med att dra bredband till Långvind är försenat. I juni trodde kommunala bolaget Fiberstaden AB att Långvind skulle vara fiberanslutet i september.

– Vi ska ska försöka få allt klart innan det fryser till. Vi tror vi ska hinna med allt i höst. Om allt går enligt planerna ska vi kunna koppla upp kunder i december, säger Christer Hedberg, projektledare på Fiberstaden, till Långvind.com.

Han bekräftar att Långvindsbruk blir en ”fiberby”, den andra i Hudiksvalls kommun. Denna modell tillämpade Fiberstadens föregångare, Hudiksvalls stadsnät, i Lindefallet, som blev Hälsinglands första fiberby.

I Långvindsbruk kommer alltså inte Fiberstaden att ansluta den lokala telestationen. Här får alla fastighetsägare möjlighet till fiberanslutning, ”direktfiber”. Det innebär att abonnenten kommer att kunna få en anslutning med mycket större kapacitet (hastighet) än bredband via telefonnätet (adsl), för att inte tala om trådlöst bredband.

Det finns gott om tjänster i Fiberstadens nät. För den som vill surfa, finns tio leverantörer att välja mellan. Mer information om internet-, telefon- och tv-tjänsterna finns på www.bredbandsvaljaren.se.

Enskild fastighetsägare måste kontakta Fiberstaden för att beställa anslutning. Kostnaden för att ansluta ett hus blir samma som i Hudiksvalls stad, en engångskostnad på 12 500 kronor inklusive moms.

Fiberstaden står för håltagningen i yttervägg, dragning av fiber från tomtgräns in i hus, kundutrustning i huset där man ansluter dator, telefon och tv samt montering av kundutrustningen. Det enda fastighetsägaren behöver ombesörja är grävning av ett cirka 60 centimeter djupt dike från tomtgräns till husets väggliv.

Den som är intresserad av ”direktfiber” kan kontakta Mia Sundin, telefon 0650-55 60 04, på Fiberstaden AB.

I Långvinds fritidsområde blir det till en början bredband via telenätet. Här kommer alltså stadsnätet att ansluta telestationen. Men möjligheten finns också att få ”direktfiber”, även om utbyggnaden här kommer att pågå under en längre tid.

– Vi kommer bara att kunna ansluta några enstaka kunder i fritidsområdet i december, säger Christer Hedberg.

En konsekvens av att Fiberstaden kommer att fiberansluta alla intresserade fastigheter i Långvindsbruk och på vägen dit, är att telestationen i Långvindsbruk lär försvinna. Telia har i dag bara ”smalband” till telestationen, som dessutom har få abonnenter. Företaget har inte varit intresserat av att samförlägga fiber till de två telestationerna i Långvind eller att hyra fiber av stadsnätet.

–Telestationen i Långvindsbruk kommer nog att försvinna, tror Christer Hedberg.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv