Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Bredband gräver av väg

Print Friendly, PDF & Email

Bredbandsgrävarna arbetade intensivt förra veckan på sträckan Ångersjön–Långvindsbruk. Den här veckan väntar bland annat grävningar i Långvinds fritidsområde, som stänger av Saltpannavägen 19–21 oktober i korsningen med Rävstigen. Gamla vägen från Saltpannan mot Långvindsbruk är dock öppen.

Arbetet med att dra bredband till Långvind kom igång långt senare än planerat i år. Men nu är det i full gång. Innan året är slut bör de fiberoptiska bredbandskablar vara på plats i kanalisationen – tjocka plaströr – från gamla E 4:an till Långvinds fritidsområde.

Kanalisationen är redan nedgrävd från Långvinds fritidsområde till vägskälet mot Långvindsbruk. Grävningen mellan vägskälet och gamla E 4:an började förra veckan. Grävningen till Långvindsbruk sker sist.

Långvindsbruk och boende från gamla E 4:an till Långvind får alla ”direktfiber”; här ansluter kommunala stadsnätet Fiberstaden AB de fastigheter som vill ha bredband direkt till det fiberoptiska högkapacitetsnätet. Långvindsbruk blir därmed den andra ”fiberbyn” i Hudiksvall, den första var Lindefallet.

Långvinds fritidsområde får bredband via telenätet. Det sker genom att Fiberstaden ansluter telestationen och använder befintligt telenät för att leverera bredband via tekniken adsl. Det kommer också att finnas möjlighet till direkt fiberanslutning av fastigheter, även om utbyggnaden här kommer att pågå under en längre tid.

I fritidsområdet kommer Fiberstaden att anlägga en stadsnätsnod – motsvarigheten till en telestation – som levererar bredband till både fiberanslutna och telenätsanslutna hus.

Enskild fastighetsägare måste kontakta Fiberstaden (telefon 0650-55 60 04) för att beställa anslutning med direktfiber. Kostnaden för att ansluta ett hus är samma som i Hudiksvalls stad, en engångskostnad på 12 500 kronor inklusive moms. Till detta kommer grävningen från väg till hus.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv