Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Linde livs unik butik

Print Friendly, PDF & Email

När sista affären stängde i Lindefallet 1994, startade byborna en kooperativ livsmedelsaffär, Linde livs. Den är enda av sitt slag i Hälsingland. Fredagen den 10 september firar butiken 16 år med välfylld loppmarknad, fika och försäljning.

Varför firar ni 16-årsdag?

– Vi brukar fira födelsedagen mest varje år, säger Olle Persson, ordförande i Lindefallets byaråd och tidigare ordförande för Linde livs.

Butiken är numera unik i Hälsingland.

– Jag känner inte till att det finns någon annan butik i Hälsingland, där byn äger fastigheten och driver butiken, säger han.

När byborna gick man ur huse för att rädda butiken, fanns två huvudspår, egen drift eller entreprenör.

– Vi valde att inte göra som i Norrbo, att inte ha en entreprenör. Det var ett medvetet val, berättar han.

Linde livs håller till i gamla Konsumbutiken, som lades ner flera år före Linde livs födelse.

När Konsum stängde butiken, skred byborna till verket. På initiativ av Herbert Söderström hade man bildat ett riskkapitalbolag, Lindefallets utvecklingsaktiebolag (Luab). Nu köpte Luab fastigheten.

När den lokala Ica-handlaren, Sigrid Johansson, stängde sin butik, skred lindefallsborna till verket en andra gång och bildade en kooperativ livsmedelsaffär, Lindefallets lanthandel Ekonomisk förening, som den formellt  heter.

Linde livs ägs i dag av drygt 100 lindefallsbor. I denna ägarkrets finns stor köptrohet.

– Vi har drygt 60 procents köptrohet, vilket är högt, säger Olle Persson.

Det är tufft att driva en liten glesbygdsbutik med begränsat öppethållande. Affären slutade för några år sedan att ha lördagsöppet. Försäljningen flyttade bara från fredag till lördag, så det blev en förlustaffär, eftersom personalkostnaderna är högre lördagar, berättar han.

Vad har ni gjort för att överleva?

– Köptrohet och ideella arbetsinsatser. Vi har två typer av arbetsinsatser. Den ena typen är att bringa ner personaltätheten genom att medlemmar hjälper till att städa, packa upp varor och liknande. Den andra typen är att försöka få andra intäkter, säger han och ger ett exempel: vi monterar och paketerar halva upplagan av Scoutalmanackan, 35 000 exemplar, och distribuerar hela upplagan.

– Många ideella timmar går in i verksamheten, summerar Olle Persson.

Hur ser framtiden ut?

– Vårt resultat balanserar hela tiden på gränsen till lönsamhet. Vi får kämpa för varje krona. Vi behöver hög köptrohet och ideella arbetsinsatser.

Vad är största hotet mot Linde livs?

– Största hotet är nyinflyttade, som inte har samma känsla och köpmönster som gamla lindefallsbor, avslutar Olle Persson.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv