Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Bra turistsommar på Hälsingekusten

Print Friendly, PDF & Email

Turisterna har strömmat till Hälsingland som aldrig förr i sommar. Jämfört med 2009 har gästnätterna på hotell under juni–juli ökat med 1 681 till totalt 27 979. Övernattningarna har överlag ökat i Norrland jämför med resten av Sverige, enligt Statistiska centralbyrån.

Ställen som erbjuder rum och frukost känner också av ökningen, även om vi här saknar statistik. Långvind.com har pratat med några som driver rum och frukost (bed and breakfast), som noterar flera gästnätter 2010 än föregående år.

Kungsgården Långvind öppnade sin verksamhet i år och har därför inget att jämföra med. Men Agneta Bengtson, som tillsammans med sin man driver rum- och frukoststället i Långvindsbruk på Hälsingekusten, är nöjd med premiärsommaren.

– Vi körde i praktiken igång den 1 juli och hade under juli–augusti strax över hundra gästnätter. Det var fler än väntat, säger hon till Långvind.com.

Andra aktörer vittnar också om en bra turistsommar. Tur- och turistbåten m/s Moa och Söderhamns taxibåtar har haft fler resenärer än tidigare. Söderhamns kommun har haft hög beläggning på sina övernattningsstugor på fyra skärgårdsöar. Hotellen i Hudiksvall hade fler gäster sommaren 2010 än föregående år. I Söderhamn däremot minskade gästnätterna på hotell marginellt.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv