Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Suringfiléerna allt bättre

Print Friendly, PDF & Email

Hudiksvalls Tidnings traditionella surströmmingstest visar att filéerna blir allt bättre. En av filéerna från Enånger placerade sig i topposition. I år var surströmmingspremiären den 19 augusti, även om det numera är tillåtet att öppna burkarna tidigare.

När HT första gången testade surströmming i slutet av 1990-talet, var filéerna en nyhet – och inte särskilt uppskattad sådan. I år deltog sju filéer och nio hela surströmmingar i testet. Hälsingland har två tillverkare av surströmming, båda finns i Enånger.

Surströmming är i Hälsingland mer känd under namnet suring.

Filéerna har blivit bättre år för år. Vinnare i filéklassen 2010 blev Guldfisken och Oskar med 10 poäng, tätt följda av Höga kusten 9,75, Gösta Hannell 9,5, Kallax 9,5, Röda ulven 9 och Borkbosuringen 8,5.

I klassen för hela strömmingar blev resultatet mer varierat: Oskars 10 poäng, Mannerström 9,5, Kallax 9,25, Gösta Hannell 8,75, Guldfisken 8,5, Röda ulven 8,5, Storö 7,5, Borkbosuringen 7 och Höga kusten 6,25.

– Det är en oerhörd stor skillnad mellan surströmmingarna. Det är det alltid, säger surströmmingsgeneral Lars Carlsson.

Han har lett alla tester sedan de startade i artikelförfattarens vagnslider (carport) i Fiskarstan, när han var chefredaktör för Hudiksvalls Tidning. Lars Carlsson var en pigg och surströmmingsintresserad sommarvikarie, som sedan har återkommit som testgeneral år efter år.

Testet är ett blindtest, där testpanelen får betygsätta smak, konsistens, sälta och helhetsintryck. I tidigare tester har Borkbosuringen kommit högt, men i år fick ”hemmasuringen” stryk av de flesta andra märken. Däremot fick suringen från det andra salteriet i Enånger, Wedins salteri med märket Höga kusten, gott betyg.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv