Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Glada Hudik-teatern blir film

Print Friendly, PDF & Email

Glada Hudik-teatern har skrivit både teater- och omsorgshistoria. Nu blir teatern också film. Inspelning pågår som bäst i Hälsingland.

”Hur många lingon finns det i världen?”, heter filmen med Glada Hudik-teaterns aktörer, professionella skådespelare som Vanna Rosenberg och Sverrir Gudnason och cirka 1 000 statister. Filmen ska bli en ”må-bra-komedi”.

Glada Hudik-teatern har funnits sedan 1996. De flesta av ensemblens utvecklingsstörda aktörer har sin ”vanliga” scen i Långvindsbruk. Här hugger de ved, klipper gräsmattor och utför andra sysslor i den anrika bruksmiljön – när inte skådespeleriet kallar.

Glada Hudik-teatern har satt Hudiksvall, utvecklingsstörda och Långvind på kartan.

Nu kommer också två filmer om teatern.

I höst visar Sveriges Television (SVT) en dokumentär om Glada Hudik-teatern i fyra delar. Vi får möta dem på ”vardagsscenen” i Långvindsbruk och teaterscener i Hudiksvall, Stockholm (Cirkus), andra platser i Sverige samt New York (Academy of Music).

I början av nästa år kommer spelfilmen. Filminspelningen pågår till slutet av september. Spelplatser är idel kända ställen i Hudiksvall som Ystegården i Forsa, Möljen, Hudiksvalls järnvägsstation, Hudiksvalls teater och andra platser i stadens centrum.

– Det har aldrig gjorts en spelfilm med utvecklingsstörda tidigare och budskapet handlar om att inte vara rädd för det som är annorlunda, säger Glada Hudik-teaterns skapare, Pär Johansson, till Hudiksvalls Tidning (4/9 2010).

Filmen ”Hur många lingon finns det i världen?” handlar om 27-åriga Alex, som misslyckas med allt i livet. Han får jobb på Hudiksvalls kommun som ledare för en grupp utvecklingsstörda, som sjunger gudabenådat. Filmmakarna vill inte säga mycket om filmen. Hemlighetsmakeriet är stort.

– Vi har valt miljöer i och kring Hudiksvall, det är viktigt för oss att poängtera vårt ursprung, säger Pär Johansson.

Filmen får premiär den 25 februari 2011 om allt går enligt planerna, och då lär Glada Hudik-teatern med filmens hjälp sätta Hudik än mer på kartan.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv