Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Glassbil även efter sommaren

Print Friendly, PDF & Email

Längs Hälsingekusten kommer glassbilarna vanligen bara sommartid. Nu stundar nya tider. Hemglass planerar för turer varannan vecka från Årskogen till Långvind.

– När skolorna börjar kör vi var fjortonde dag. Det kan bli åretrunttur även längs kusten, säger Marco Saarela.

Han kör Hemglassbilen längs Hudiksvalls- och Nordanstigskusten för tredje sommaren. Långvind.com får en pratstund med den pensionerade forskaren från Delsbo.

En annan nyhet är att glassälskaren i framtiden kommer att kunna hålla koll på glassbilen på webben, tack vare gps-sändare som bilarna nu är utrustade med. Det kommer också att bli möjligt att få sms 15 minuter innan glassbilen spelar upp sin kända – för många välkomnande, för andra irriterande – melodi. Systemet är igång i de större städerna och kommer kanske till Hälsingland nästa år.

Marco Saarela älskar sitt sommarjobb, som är en kontrast till det ordinarie arbetet: forskare på ytbehandling inom pappersmasseindustrin. Han arbetade tidigare på Iggesund Paperboard och är nu som pensionär konsult. Men på sommaren är det glass i stora lass som gäller.

– Glassförsäljare är det roligaste sommarjobb jag haft på länge. Jag möter 99 procent glada sommargäster och har en oslagbar arbetsmiljö, kusten från Årskogen till Långvind med alla stugområden, säger han.

– Arbetsdagarna blir långa. Normalt ska jag köra bilen mellan 12 och 21, men en dag sålde jag glass till 23.15, säger han. Å andra sidan klarar han av sin veckorutt på tre dagar, så det blir också gott om ledighet.

Försäljningen har i år gått ”otroligt bra för min del”. Han märker av att semestrarna är mer utspridda, ”framför allt i Långvind”, vilket ger en jämnare försäljning och inga riktiga toppar.

Det finns flera glassbilar längs kusten. För några år sedan var det tre som konkurrerade, åtminstone i vissa områden. Nu är det – vad Marco Saarela vet – bara två.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv