Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Chans på båttur i skärgården

Print Friendly, PDF & Email

Hudiksvalls skärgård är stäng för besökare utan båt. Men 12–18 juli finns chans att se Hudiksvall från sjösidan med m/s Medvind. I Söderhamns skärgård går m/s Moa hela sommaren.

Hälsingland har ingen kollektivtrafik till sjöss, som nästan alla andra skärgårdsregioner i Sverige har. För den som inte har egen båt, finns få möjlighet att ta sig ut i skärgården och göra strandhugg på Hälsingekusten och dess öar.

I Hudiksvall finns nästan inga möjligheter att komma ut i skärgården, förutom när det är prästhelg. Den 12–18 juli går dock m/s Medvind från Sundsvall i Hudiksvalls skärgård, med tvåtimmarskryssningar dagtid och nästan dubbelt så långa kryssningar kvällstid. Mer information på www.msmedvind.com och telefon 070-612 75 17. Från och med i år finns också båten RIB Vilda i Hudiksvall, som man kan hyra för skärgårdsutflykter i hög fart. Mer information på www.ribvilda.se och telefon 070-676 48 09.

Söderhamns kommun har sedan flera år en ambitiös skärgårdssatsning, som innefattar både tur- och taxibåtar. M/s Moa gör dagturer; från slutet av juni till slutet av augusti går m/s Moa från Skärgårdsterminalen på Norra Hamnagatan i Söderhamn klockan 10 och återkommer klockan 16. Det finns även kvällsturer 19–22 med olika matteman onsdag, fredag och lördag. Mer information på www.msmoa.se och telefon 073-047 72 51 samt bokning via Söderhamns turistbyrå på www.soderhamn.se/turism och telefon 0270-753 53.

I Söderhamn finns tre taxibåtar. Rederi i Olsvik AB kör taxibåtar till öar där kommunen har uthyrningsstugor; mer information på telefon 070-680 76 72. I Trollharen finns taxibåten Trollharens turistservice; mer information på www.trollharensturistservice.se och telefon 070-630 66 21. I Stugsund kör Frakt och kusttjänst taxibåt; mer information på telefon 0270-411 24 och 070-657 08 03.

I Nordanstigs kommun finns två båtar som går att boka för passagerartrafik, m/s Månsvik och m/s Gran, men ingen av dem är tur- eller taxibåt. Båda utgår vanligen från Mellanfjärden. Mer information och bokning via Nordanstigs turistbyrå på www.bokningscentralen.com och telefon 0652-161 75. M/s Månsvik går också att boka direkt på telefon 070-672 69 31.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv