Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Snorkelled i bruksmiljö

Print Friendly, PDF & Email

Nästa år får Hälsingekusten en snorkelled i anrik bruksmiljö. Axmar bruk – som ligger på gränsen mellan Gästrikland och Hälsingland – får en maritim led med tjugotalet skeppsvrak, den första av sitt slag i Norden. Den dykintresserade kan snorkla sig fram på en resa genom järnbrukets historia i vattnen utanför Axmar. Långvinds bruk och Axmar bruk hade tidigare samma ägare.

Marinarkeologer från Länsmuseet Gävleborg och Sjöhistoriska museet har tagit fram kartor över fornlämningar under havsytan. Inom en radie av fem kilometer finns tjugotalet lämningar. Skeppsvraken och de andra marina fornlämningarna ligger alla på grunt vatten, som mest på fyra meters djup.

– Man kan följa brukets historia genom undervattenslämningarna. De är från olika tider så man har hela bruksperioden representerad under vatten, säger Bo Ulfhielm på länsmuseet till Söderhamns-Kuriren (26/9 2009).

Nästa år får Axmar bruk ett kulturreservat. Målet är att snorkelleden ska vara klar till sommaren. Den kräver inte dykkunskap, utan det går bra att simma, snorkla, paddla kanot eller ta en båttur längs den marina fornlämningsleden.

– Mycket kan man paddla förbi i kanot, titta ner och klappa om. Det är som att klappa getter i en djurpark men här kan man klappa 1700-talsvrak istället, säger Pernilla Flyg på Sjöhistoriska museet till Kuriren.

Det unika med snorkelleden i Axmar bruk är att den är en dykpark, som man inte behöver vara dykare för att uppleva. Detta, i kombination med dokumentationen om historien till lands och sjöss, gör dykparken unik i Norden. Förlisningsrapporter, tidningsartiklar och annan dokumentation gör att man får ihop historier om fartyg och livsöden, som följer i kölvattnet på fartygsförlisningar.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv