Boka boende på Kungsgården Långvind!

Premiärtur i Hälsingeskärgården

Print Friendly, PDF & Email

Från och med nästa vecka öppnar sig Hälsinglands skärgård för den som inte har egen båt. Tisdagen den 12 maj lägger m/s Moa ut från Söderhamn på årets första skärgårdstur. Till en början blir det enbart bokade turer.

I juni börjar hundraåriga m/s Moa trafikera skärgården med en tur per dag tisdag–söndag, liksom tidigare år med servering ombord. Till hösten – september och oktober – blir det åter chartertrafik. Hon tar upp till 75 passagerare.

Efter midsommar kommer m/s Moa, förutom en daglig kryssning, också att köra dubbla turer till ön Orn. Det blir en förmiddagstur, med start klockan 10, för badgäster. Till detta kommer en eftermiddagstur, för den som vill göra ett kort strandhugg.

En begränsning för m/s Moa är att hon inte får gå i ytterskärgården. Hon får inte gå med passagerare utanför Skatön och till Storjungfrun.

Bakom m/s Moa står en ideell förening, som kämpar för att hålla fartyget flytande ekonomiskt. Under vintern har föreningen rustat Moa, så att hon till årets säsong är ”vackrare än någonsin”, enligt Lennart Hammarsten i föreningen m/s Moa.

M/s Moa har tre säsonger bakom sig i Söderhamns skärgård. Hon saknar motsvarighet i Hudiksvall och Nordanstig, där det inte finns någon reguljär båttrafik.

Förutom m/s Moa finns också en taxibåt i Söderhamns skärgård.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv