Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Sockenbilder samlar stort

Print Friendly, PDF & Email

Nu är över 20 000 gamla bilder från olika delar av främst Hudiksvalls kommun räddade till eftervärlden och allmänt åtkomliga på www.sockenbilder.se. Detta är möjligt tack vare projektet Sockenbilder, som samlar in, digitalisera och identifiera gamla bilder från kommunens 13 socknar.

Hans Ekbrink, Långvindsbruk, är en av de drivande krafterna bakom projektet. Han har skapat en speciell webbavdelning med bilder från Långvind, www.sockenbilder.se/langvind2. Han efterlyser nu fler, som kan bidra med bilder och identifiera bilder.

Sockenbilder ordnar lokala bildtittarträffar på onsdagar. Mötesplats för Enångers socken är Röda korslokalen på Brunlövs väg 6 A, Enånger, med start klockan 11.

– Har ni inte tid eller tillfälle att komma till just denna bildtittarträff, hör av er så kanske vi kan boka andra tider och tillfällen som passar, säger Hans Ekbrink till Langvind.com.

Sockenbilder är ett samarbetsprojekt mellan hembygdsföreningarna i Hudiksvalls kommun. Syftet är att samla in och digitalisera minst 50 000 bilder. Detta sker på lokala bildverkstäder bemannade med ideella krafter. Enångers bildverkstad finns i Röda korslokalen i Enånger.

Sockenbilder fick sitt publika webbarkiv den 9 mars 2007. På premiärdagen hade arkivet drygt 6 800 bilder. Två år senare är arkivet nästan dubbelt så stort. Nu har också Nordanstigs sex hembygdsföreningar anslutit sig till projektet, som alltså kommer att växa ytterligare.

Hans Ekbrink berättar att webbplatsen haft 150 000 besök sedan starten och att intresset ny växer utanför regionen.

– Vi har några ”udda” hembygdsföreningar – Nyhed, Odensvi, Knutby med flera – som ligger ute med provkonton och har insett att Sockenbildskonceptet är ett lätthanterligt och billigt koncept för att lägga ut stora volymer bilder på webben, säger han.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv