Luftbevakningstorn
hittat i Långvind

Långvind har haft en roll i krigshistorien vid två tillfällen: 1721 och andra världskriget. Den 21 maj 1721 brände ryssarna Långvind. Under andra världskriget fanns ett luftbevakningstorn i Långvind. Långvind.com har hittat – vad vi tror – är det som återstår av denna militära installation.

I tidskriften Populär Historia (nummer 5, 2014) berättar Sigvard Bodin, Norrala, om faderns militärtjänstgöring i Långvind. Han var förlagd ”i en gammal dålig byggnad i omedelbar närhet av luftbevakningstornet”.

Luftbevakningstornet fanns med på kartor ända fram till sekelskiftet, där det står markerat som ”brandtorn”. Det låg strax väster om vägen mot Långvinds fritidsområde, nära vägskälet mot Långvindsbruk. Efter viss tids spaning har Långvind.com hittat vad som återstår av luftbevakningstornet: ett trekantigt betongfundament.

– Här spanade militär under andra världskriget på fientligt flyg, säger Agneta Bengtson till Långvind.com och spanar upp mot skyn med båtsmanstorpet Mistermo – numera ersatt av ett modernt hus –  i bakgrunden.

Långvind.com har tidigare berättat om luftbevakningen – flygspaningen – i Långvind, Långvind i krigshistoria (29 december 2015).

Text och foto:
Jörgen Bengtson