Klart med
forntidsvandringar

Den 17 juni är sommaren här, åtminstone för den som vill ta del av Kungsgården Långvinds sommarprogram. Veckan före midsommardagen börjar årets forntidsvandringar med arkeologerna Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson. Alla vandringar startar klockan 15 och pågår i cirka 2,5 timmar.

Totalt erbjuder Kungsgården Långvind i sommar fyra organiserade forntidsvandringar. Till detta kommer grupper, som bokar egna vandringar hos Kungsgården Långvind med arkeologparet Nilsson.

– Vi är väldigt glada att kunna engagera ArcMontanas duktiga och pedagogiska arkeologer, som öppnar ögonen på oss och får oss att se på delar av den hälsingska historien med nya ögon, säger Kungsgården Långvinds Agneta Bengtson till Långvind.com.

Hedningahällan är både först och sist ut, lördagen den 17 juni respektive lördagen den 2 september. Vandringen går till stenåldersboplatsen Hedningahällan, Enånger.  Hedningahällan är en intressant resa i stenålderns tankevärld och materiella kultur. Har platsen varit en ättestupa, en fästning, en religiös plats med rituell betydelse eller kanske rent av en dåtida ”folkpark”? På bilden Ola Nilsson på en av vandringarna till Hedningahällan.

Sofieholm står i fokus för forntidsvandringen lördagen den 19 augusti. Sofieholm, Njutånger, är ett hälsingskt manufakturverksområde vid Nianåns utflöte i havet. Vandringen ger kunskap om den tidiga industrialismen med vattenkraften i fokus, först som manufakturverk och sedan som kraftstation.

Långvinds bruk, sett med arkeologiska ögon, handlar vandringen om lördagen den 26 augusti. Vandringen ger en inblick i lämningarna av ett gammalt järnbruk, som hade sin storhetstid under 1700-talet och första hälften av 1800-talet. Förutom denna forntidsvandring, har Kungsgården Långvind bruksvandringar alla söndagar under sommaren.

Kungsgården Långvind erbjuder också forntidsvandringar för grupper som bokar en forntidsvandring. För dessa finns fem vandringar att välja mellan: Hedningahällan, Långvinds bruk, Sofieholm, Rödhälle skans (Njutånger) och Finnskogen Nianfors (Njutånger).

Text och foto:
Jörgen Bengtson