”Det händer så
mycket i Långvind”

Ett år är till ända, och med det en nyhet var och varannan dag från Hälsingekusten.

Var får ni på Långvind.com allt ifrån?

Agneta och Jörgen Bengtson

– Det händer mycket om man håller ögon och öron öppna, säger Jörgen Bengtson, redaktör för Långvind.com, på bilden tillsammans med Agneta Bengtson.

Blir det aldrig tomt på nyheter?

– Nej, men ibland kan nyheterna sitta långt inne. Ändå får jag höra från folk att ”det händer så mycket i Långvind”. Det är förvisso sant, men sanningen bakom den kommentaren är att jag använder min nyhetsnäsa till att hitta nyheter i stort och smått. För säkerhets skull brukar jag också ha några nyheter på lager.

Men har det inte blivit färre nyhetsartiklar än tidigare?

– Något, under många år hade Långvind.com en nyhet per dag, året om, men sedan hösten 2016 är det något färre, cirka fyra nyheter per vecka. En nyhet är att vi har bilder till alla artiklar sedan nästan två år tillbaka. En annan nyhet är att vi sedan hösten 2016 har en ny webbplats, som är fullt responsiv, det vill säga där text och bild anpassar sig till om man läser i mobil, på läsplatta eller dator.

Hör många av sig med nyheter och nyhetstips?

– Nej, det allra mesta letar jag upp själv. Det skulle vara roligt om fler hörde av sig. Ring eller sms:a på 070-660 55 60, skicka ett mejl på jorgen@langvind.com eller kontakta mig på annat sätt. Jag är säker på att du som läser Långvind.com har nyhetstips eller tankar, som jag kan göra till nyheter.

Finns det ämnen ni inte tar upp?

– Ja, Långvind.com skriver inte om typiska ”blåljusnyheter”, alltså om nyheter från polis, sjukvård, räddningstjänst och sjöräddning. Undantag är riktigt stora händelser som berör många eller berör oss över tiden, till exempel Arizona Chemicals utsläpp av råtallolja, som har blivit många artiklar under flera år.

Vilket eller vilka områden bevakar Långvind.com?

– Hälsingekusten! Den definierar vi som allt öster om E 4:an, från Gnarps socken i norr till Skogs socken i söder. Sedan gör vi ett och annat nedslag i Enånger och Enångers grannsocknar, även om det skulle råka vara väster om E 4;an. Till detta kommer att vi bevakar allt som rör Hälsinglands skärgård och en del annat som är relaterat till Östersjön. Det händer också att vi har enstaka nyheter om kusten söder och norr om Hälsingland. Vi har också en och annan turistisk nyhet från Hälsinglands inland, för det händer mycket i inlandskommunerna, som är intressant för besökare på Hälsingekusten.

Får ni mycket återkoppling på nyheterna?

– Nej, tyvärr inte, men vi ser på webbstatistiken att läsekretsen växer över tiden, liksom naturligtvis innehållet. Långvind.com består i dag av över 2 800 unika nyhetsartikelsidor och informationssidor.

Vad driver dig att ständigt hitta nyheter från Hälsingekusten?

– Dels vill jag sprida kunskap om Långvind och Hälsingskusten. Dels är det den gamla journalisten i mig – jag var chefredaktör och ansvarig utgivare för Hudiksvalls Tidning 1988–1999 – som ständigt söker nyheter och gör dem till artiklar, säger Jörgen Bengtson.

Agneta Bengtson