Fortsatt lucia-
firande i Enånger

I många städer och socknar har luciafirandet dött ut. Men i Enånger fortsätter traditionen, dock utan kröning i kyrkan, som var fallet 2015 och många år dessförinnan.

Enångers lucia med tärnor gör i år cirka 80 besök i Enångersbygden. Det blir också ett mer publikt framträdande söndagen den 18 december i Coop och på Edsbacka servicehus, dock talar arrangören inte om vilken tid.

– Tack Lucia med tärnor för att ni sprider ljus, glädje och sång hos de gamla och sjuka, skriver luciakommittén inom Enångers IK, som traditionsenligt arrangerar Enångers lucia.

I år är det 58 gången som Enånger har sin lucia.

Förra året, liksom flera tidigare år, var det nära att luciafirandet fick ställas in på grund av för få anmälda kandidater. Men det löste sig. I flera andra kustsocknar i Hälsingland finns det inte längre någon lucia.

2015 var det inget större problem att kora lucia och få ett följe med fyra tärnor.

2014 fanns det länge bara en luciakandidat, och det såg ut som luciafirandet skulle gå i graven. Men när Långvind.com med flera hade förkunnat att i år blir det ingen lucia, så blev det så till slut.

2013 såg det mörkt ut i lucianatten. I sista minuten kom ett glatt besked om att fem flickor kommer att lysa upp i vintermörkret.

2012 var det lika illa som 2013. När anmälningstiden började gå ut, fanns bara två kandidater. Räddningen blev att Enånger/Iggesunds damlag i fotboll kandiderade som lucior.

Men tanke på debatten om lucians kön, är hon fortsatt kvinna i Enånger, liksom sin förebild från italienska Syrakusa, helgonet Lucia. Hon var en ljusbärare, som led martyrdöden år 304. Den svenska lucian är en blandning av både kristna och förkristna figurer.

Jörgen Bengtson