Sista chansen
för svamp i Långvind

Om två veckor, 2 oktober, är sista chansen för den som vill följa med på svampexkursion. Då arrangerar Kungsgården Långvind svampexkursion och svamphelg.

– Vi hoppas på stort intresse, för vi har två mycket kompetenta, pedagogiska och engagerade svampexperter, Alf Pallin och Monica Svensson. Vi kan erbjuda ”svampexkursion med guldkant”, säger Agneta Bengtson på STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind, som marknadsför sig som ”vandrarhem och frukost med guldkant” och nu lägger guldkant även till svamputflykter.

Förra året blev Kungsgården Långvinds två planerade svampexkursioner tre, för intresset var så stort.

I år blev den första svampexkursionen en svamphelg, med fullbokat hus på Kungsgården Långvind. Nu hoppas Agneta att intresset ska hålla i sig och att svampexkursionen om två veckor ska bli en succé.

Alf och Monica tar den svampintresserade på en fascinerande resa i svampriket och anpassar exkursionen efter gruppens intresse och behov. Gruppen plockar matsvamp, studerar övrig svamp och lär sig att känna igen förväxlingssvamp.

Långvind med omnejd har svamprika marker.

– Våra svampkonsulenter är experter på att hitta svamp, även när svampsäsongen är dålig, berättar Agneta Bengtson.

En framgångsrik svampexkursion är i högsta grad beroende av vilken plats man väljer utifrån säsong och väder. Alf Pallin känner Långvinds marker och omgivningar väl.

Alf och Monica tar gruppen på svampupptäcksfärd på någon av följande platser
• längs med natur- och kulturstigen i Långvindsbruk och dess närhet
• i en skyddad nyckelbiotop med ädellövskog väster om Lindefallet
• i naturreservatet Boda naturreservat på vägen till Boda bruk
• i reservatet Bleckbergens urskog nära Larsbo gård
• i reservatet Skvallerbäckens naturreservat söder om Rosenvalls fäbod.

tallkallar-och-deltagareExkursionen tar cirka sex timmar och kräver inga förkunskaper. Den inkluderar lunch, som Kungsgården Långvind skickar med.

Möjlighet finns också att boka svamppaket på Kungsgården Långvind, dels helgen 30 september–2 november, dels vid annan tidpunkt om gruppen är minst fyra personer.

Svamppaket innehåller middag på ankomstdagen, två övernattningar och frukost med guldkant, personlig guidning av Långvindsbruk och naturligtvis svampexkursion med lunch.

Bilden är från svampexkursionen den 3 september 2016, då gruppen bland annat hittade mycket ”tallkalle”, rödbrun stensopp, som är näst intill identisk med karljohan,

Jörgen Bengtson
Foto: Monica Svensson