Populärt i Långvind med
”Musik i sommarkväll”

”Musik i sommarkväll” i Långvinds kapell – som varje lördag bjuder på sång och musik samt en kort gudstjänst – ökar i popularitet. Antalet besökare i år har ökat jämfört med 2015. Besökare som skriver in sig i kapellets gästbok minskar däremot.

Langvinds kapell 160611Långvind har ett välbesökt litet kapell. Långvinds kapellförening kan summera ännu en framgångsrik sommarsäsong och till hösten fortsatt firande av Alla helgons dag.

Under sommaren lever Långvinds kapell upp, med musikgudstjänster, vigslar och dop, i år elva Musik i sommarkväll, två vigslar och ett dop.

Musik i sommarkväll samlade i år 322 besökare mot 309 sommaren 2015, en ökning med 9,6 procent.

Spontanbesökarna var i år 500 mot 615 förra sommaren, alltså en rejäl minskning.

Kapellföreningens ordförande Pärlennart Larsson är ändå nöjd, när han summerar sommaren för Långvind.com.

Kapellet är ett kulturellt och religiöst nav i Långvind.

– Långvinds kapell är en mötesplats att komma till, känna värme och trygghet i, oavsett hur man mår, säger han.

En nyhet sedan 2013 är en samling på Alla helgons dag. Det finns en tradition denna dag i Långvind, att tända ljus och marschaller utanför kapellets södra sida. Den ledde till önskemål från flera kyrkobesökare, att kapellet skulle öppna porten och ha en samling den dagen.

– Den nya traditionen på Alla helgons dag är bra. Vi kommer att ha öppet för enskild andakt, säger Pärlennart Larsson.

Kapellet kommer att hålla öppet lördagen den 5 november. Det blir tända ljus i ett stort kopparkärl med sand, ljus till försäljning och musik som flödar i kyrkorummet. Det blir alltså ingen gudstjänst men ett öppet kapell, som ger besökare möjlighet till reflektion och enskild andakt.

text och foto:
Jörgen Bengtson