Soligt i Långvind

Solen trotsade väderprognoserna – som för några dagar sedan talade om regn – och riktade sina strålar på midsommarfirarna i Långvinds fritidsområde. Det är ett av många platser på Hälsingekusten, där man i dag reste midsommarstången och dansade  runt den.

Langvind midsommar stangresningNär Långvind.com anländer fem minuter i tre, är det kanske 20 personer på plats. En kvart senare är festplatsen kantad av flera hundra personer, som ser resningen av majstången.

Men först lyssna alla till ett kort tal av Anders Kjellman, ordförande för Långvinds samfällighetsförening, störst i Gävleborgs län.

Han berättar att föreningen haft rådslag kring framtiden och att föreningen arbetar med en framtidsvision. Till det mer konkreta hör tankar på pubkvällar i Märtas stuga på stranden Snäcken.

Inom loppet av 1,5 timmar är midsommarstången och Sommarbutiken världens centrum för dem som är där. I år är det mycket dans runt midsommarstången, som engagerar barn och föräldrar. Däremot är det inga rafflande dragkamper och andra tävlingar. Totalt deltar närmare 600 personer i firandet.

Ett gott bevis på att alla trivs är att korv- och glassförsäljningen går som smör i solsken och att lotterna är slutsålda långt innan firandet är över.

Mikael Pettersson, som driver butiken, hade det som vanligt svettigt. Kön ringlade lång i butiken i flera timmar. På Långvind.com:s fråga om det var mer eller mindre folk än förra året, kom svaret kort:

– Som vanligt!

Langvind midsommar KanonholmenEn nyhet för i år är att Kanonholmens fisk bjuder på smakbitar utanför Sommarbutiken, som i år har fyra produkter till försäljning. Dennis Schölander och Marcus Englund låter midsommarfirarna smaka på rökt röding och Austinstyle-lax.

Kanonholmen, som håller till utanför Sandarne, började sälja fisk och skaldjur kommersiellt julen 2015.

Nu satsar företaget på butiksförsäljning i Söderhamn och sommartid också i Långvind.

Langvind midsommar Gosta Stromberg

 

Midsommar är helgen då fastboende, fritidsboende och hemvändare möts. Långvind.com träffar många Långvindsbor på festplatsen, som vet att midsommarafton är en säker mötesplats.

Efter det traditionella firandet, som är över cirka 16.30, där midsommargeneralen Gösta Strömberg (bilden) ropar ut vinnarna i lotteriet, tar Långvinds centrum paus.

På kvällen väntar dans på Sommarbutikens altan, med Micke Pettersson som dj.

text och foto:
Jörgen Bengtson