Nöjda med Långvindsdagen

Både säljare och arrangörer var nöjda med Långvindsdagen. Det kom inte lika många som förra året, men närmare 1 000 personer var där under dagen. Alla verkade nöjda med årets arrangemang.

Långvind.com pratade med två nykomlingar bland de nio försäljarna på stallplanen, knivmakaren Stig Myrgren, Njutånger, och bagerskan Lisbeth Bjellman, Iggesund. På frågan hur dagen har varit, svarar de:

– Väldigt trevligt. Jag har haft en del som intresserat sig för det jag håller på mig. Folk kommer och resonerar om knivslöjd, säger Stig Myrgren, som passade på att arbeta med att sy knivslidor vid sitt försäljningsbord.

– Det har gått bra, över förväntan. Jag har sålt slut på min glutenfria ostkaka och mina rullrån, säger Lisbeth Bjellman, som bemannar Långvindsdagens minsta stånd, där hon dukat upp ostkaka, rullrån, rörost och glutenfria kokosskorpor.

En som varit med i över tio år är Gunnel Nordin. Med sin man, Sören Nohrberg, säljer hon sylt, saft, honung och andra delikatesser, mestadels från Norrbotten.

– Det har gått riktigt bra, summerar hon dagen.

Kanske har affärerna gått bra för att det var hälften så många säljare som förra året, då hela 18 knallar fanns på plats. Antalet besökare var färre, även om det inte var något stor skillnad.

– Jag räknade bilar och folk och kom fram till att det var närmare tusen deltagare under dagen, berättar Pärlennart Larsson, Långvinds kapellförening, för Långvind.com.

Mats Persson, förvaltare för Långvinds bruk, noterar att det är färre besökare än förra året, men är ändå nöjd med dagen.

En som inte var säker på Långvindsdagens utfall när Långvind.com pratade honom sent på eftermiddagen, var Hans B Andersson på Café Bränneriet. Kvällens program med coverbandet Tide återstod.

– Det har varit en bra dag. Vi får se hur kvällen blir, säger han till Långvind.com.

Ett arrangemang som definitivt kände av en deltagarnedgång var Långvindsloppet. Det är dock fortsatt ett populärt inslag. Löpartävlingen innehöll i år sex klasser, två fler än förra året.

I herrar nio kilometer vann Daniel Hedberg på tiden 37:39 minuter, herrar fem kilometer Peder Sahlqvist 19:38, damer nio kilometer Marie Anderzén 48:25, damer fem kilometer Annica Sahlqvist 22:56, pojkar fem kilometer Jonas Hedlund 21:08 och flickor fem kilometer Ebba Willman 33:29.

Som vanligt var det gott om serveringar: kolbullar vid ladugården, korv och dricka vid servicebyggnaden, hamburgare och annan mat på Café Bränneriet. Förra året hann kolbullarna ta slut, innan Långvind.com fick chans att pröva dem. I år var vi tidigare ute och gjorde sällskap med ett par som åt kolbullar för första gången, Benjamin och Mireille Wasniowski, som tog båten från Gävle till Långvind.

– Jättegott. Den första blir inte den sista, säger Mireille Wasniowski.

– Riktigt fint, gott, fortsätter Benjamin Wasniowski och passar samtidigt på att mata hunden Indra, som låter sig väl smaka.

Alla Långvind.com pratar med prisar vädret: lagom varmt. På morgonen såg det hotande ut med kyla, moln och duggregn. Men vädret tog sig under dagen och blev aldrig så varmt att det innebar ett problem.

Under dagen underhöll trollkarlen Jacob Lundqvist stora och små. Liam Blackmore underhöll från Bränneriets utescen. Mot slutet av dagen tog Victor Ek och Sofia Nilsson över scenen.

När dagprogrammet var slut, tog Långvinds kapell över med Musik i sommarkväll och en skönsjungande kvartett ur Enånger-Njutångers kyrkokör. Närmare 50 personer kom till kapellets samling.

Vid åttatiden rockade Café Bränneriet loss med coverbandet Tide.

I skuggan av Långvindsdagen har Långvinds herrgård ett eget program. Kungsgården Långvind genomförde sin tredje skärgårdstur.

Programmet för Långvindsdagen 2013 var nästan identiskt med förra året: säljare, loppmarknad, uppträdanden, demonstration av tändkulemotor, lotterier, serveringar, hästskjuts, längdlöpningslopp, luftgevärsskytte, pilkastning och bollkastning – men ingen hoppborg för barn; den var trasig. Däremot lockade Långvinds nya lekplats många barn.

Jörgen Bengtson