Litet hopp för Enångersposten

Hoppet är litet för att postombuden i Enånger och Lindefallet får vara kvar. Kommunen är beredd att stödja lokala initiativ för att bevara Evas kiosk som postombud i Enånger och Linde Livs i Lindefallet, men verkar inte vilja agera på egen hand.

Det står klart efter måndagskvällens debatt i Hudiksvalls kommunfullmäktige mellan kommunalrådet Caroline Schmidt (C) och Jörgen Bengtson (C).

I en interpellation ville han ha besked om vad ”Caroline Schmidt och Hudiksvalls kommun avser att göra för att få Posten AB att tänka om, så att det fortsatt finns postombud (’Frimärksombud med utlämning’ eller ’Postombud’) i alla tätorter och småorter i Hudiksvalls kommun som har det i dag.” Han ville också veta om ”kommunalrådet avser att samla Hälsingerådet eller annan regional församling bakom en uppvaktning av Posten AB för att säkra postombud i alla hälsingeorter som har det i dag.”

I sitt svar refererade Caroline Schmidt till samtal med Posten AB, som påstår att det bara är paketutlämningen som upphör och att kunder som har svårigheter att hämta sina paket i Iggesund kan få dem utkörda via lantbrevbärare.

Jörgen Bengtson kontrade med att Posten inte är att lita på. För det första är det ytterligare tre funktioner som försvinner när postombuden läggs ner, alla funktioner där Posten AB har monopol: rekommenderade brev, brevpostförskott och aviserade stora brev. För det andra har Posten lagt ner åtskilliga lantbrevbärarlinjer och lär fortsätta med det.

– Om intresse finns hos någon av byaföreningarna/byaråden att utforma en skrivelse till Posten kommer undertecknad att göra det i samarbete med dessa, svarade Caroline Schmidt och hänvisade till kontakt med Lindefallets byaråd.

– Jag hoppas kommunalrådet är berett att lyssna även på näringsidkare och enskilda medborgare som vill ha fortsatt postombud i Enånger, svarade Jörgen Bengtson.

Posten drar in postombuden den 15 augusti 2011 om ingen lyckas stoppa planerna.

Jörgen Bengtson