Lyckad Långvindsdag

Perfekt väder, rätt avvägd musik, kulturutbud med bredd, spännande mat, flera barnaktiviteter, välfylld loppmarknad och drygt halvdussinet hantverkare – men besökarna var färre än tidigare.

Trots att publiken svek, blev Långvindsdagen i den lilla bruksorten på Hälsingekusten en framgång.

– Ett trevligt och fint initiativ, som drar hit folk. Jag tror på Långvindsdagen. Här kan man sitta och mysa, lyssna på musik, äta spännande lingonkebab och upptäcka den gamla bruksmiljön, säger Lars-Åke Winberg, Hudiksvall, som i år var på sin första Långvindsdag.

Han pekar också på ett problem med Långvindsdagen, som kan förklara att besökarna var så pass få:

– Det är så många aktiviteter en dag som denna.

Nestor på Långvindsdagen var paret Carl Erik och Eva Tottie, som är delägare i Långvinds bruk.

– Vi har handlat kaffebröd och sylt, säger Eva Tottie.

Hon tycker att det är bra att Långvindsdagen åter blivit en dag. Förra året var det två dagar och året dessförinnan tre dagar.

Långvindsdagen består av en del sång och musik, en del kultur och en del kommers.

Sången och musiken stod Börje Ring, Alf Wahlström, Bengt Olsson och Beatrice Emilsson för. Dagens överraskning var After Dark-imitationen La Dolce Vita, framförd av Långvinds nya dragdrottningar, Sven-Olof Grenedal och Pär Styrman, till publikens stora jubel.

När dagen gick över i tidig kväll, tog Musik i sommarkväll över med Roddy och Annica Brun i Långvinds kapell.

När mörkret började sänka sig över Långvind, äntrade Sveriges bästa coverband, Två backar läsk, scenen i Kolhuset och höll igång tills klockan slog midnatt och mer därtill.

Kulturen stod Långvinds herrgård och bruksmuseum för.

Långvinds herrgård arrangerade två rundvandringar i gården från början av 1800-talet.

Bruksmuseet hade en strid ström av besökare under hela dagen, som Hans Ekbrink kunnigt guidade runt i det lilla men välfyllda museet. Stångjärnsmagasinet visade brukshistoria i text och bild.

Utanför museet gick takspånemaskinen med sin tändkulemotor och klöv perfekta takspån. Dagens maskinist var Stig Persson, som är född och uppvuxen på Långvinds bruk. Han berättar att förr i tiden hade alla hus i Långvind spåntak.

Stig Persson väckte tanken på att man skulle ta fram den gamla motorn, som stod i ett uthus i Långvinds by, och köra igång den. Det höll på att sluta med förskräckelse, den där första gången för fem år sedan.

– Motorn skenade och förflyttade sig fem meter och vevlagret gick sönder, minns han.

Men sedan dess har det gått bra. I år, liksom förra året, såg Svante Backman till att hålla produktionen av takspån igång. En som med intresse följde arbetet var Bengt-Olov Kollin.

– Jag var med och spånade på sextiotalet på Bergön i Rogsta. Takspånen höll i 30 år och ska inte behandlas, berättar han för Långvind.com.

Ett nytt inslag på Långvindsdagen blev barndopet vid femtiden. Ida Greta Larsson blev döpt i Långvinds kapell, där mamma Karin och pappa Rikard hade gift sig fyra år tidigare. Med på barndopet var också en stolt liten storasyster, Hanna, övrig släkt och vänner.

Karin och Rikard tycker att Långvindsbruk är en underbar plats. De återvänder hit, trots att de båda bor i Dalarna och inte har annan anknytning till Långvind än att Karins föräldrar har stuga i Långvinds fritidsområde.

Kommersen stod cirka tio försäljare av mat, livsmedel och hantverk för. Här fanns både kolbullar, kebab och korv.

Försäljarna var ungefär lika många som förra året. De verkade nöjda med dagen.

– Men försäljningen går lite trögt, erkänner Lasse Pettersson, Enånger, som i fyra år sålt egna slöjdalster.

Loppmarknaden hade flera artiklar än tidigare år. Den hade också en möbelavdelning i separat utrymme.

– Försäljningen har gått bra. Det är folk här hela tiden, säger Anita Norling.

Hon har öppnat loppmarknaden enstaka dagar tidigare, när hon varit på plats vid Stallplan och haft tid över.

– Folk älskar loppis. Om jag är här en söndag, det är alldeles tomt på folk utanför och jag öppnar loppmarknaden, så kommer det folk, berättar hon.

– Försäljningen går bra, säger Gunnel Nordin, som säljer saft, sylt, honung och salvor.

Maria Stark är återkommande fiskförsäljare. Hon säljer sin pappas rökta regnbåge, pepparlax och sillinläggningar från Borka. Maria säger att det som vanligt är trevligt att vara här, men kommer med en synpunkt på arrangemanget, nu när både besökare och försäljare är något färre än tidigare.

– Det vore bättre om vi stått samlade med stånden, säger hon.

Två hantverkare, som för första gången står på Stallplanen, är  Eva och Conny Kihlberg, Näsviken. Eva säljer tenntrådsarbeten och Conny knivar.

Conny säljer bruksknivar som är konstverk. Knivarna har handsmidda blad, vackra skaft i trä eller ben och slidor i vackert format läder. Conny började göra knivar i mitten av åttiotalet. Knivarna kostar 500–1 700 kronor, vilket kan låta dyrt.

– Men jag får väldigt dålig timpenning, försäkrar han.

– Gemytligt och perfekt väder, summerar Långvindsdagsgeneralen Pärlennart Larsson dagen, även om också han tycker att publiken kunde ha varit större.

Jörgen Bengtson