Laddad Långvindsdag

Långvindsdagen är i år en dag, laddad med artister och aktiviteter i över tolv timmar. Förberedelserna är i full gång för dagen D, som samlar Långvindsbor och utsocknes i den gamla bruksmiljön på Hälsingekusten.

– Det blir en överraskning. Pär Styrman och Sven-Olof Grenedal kommer att göra ett bejublad framträdande, säger Pärlennart Larsson, en av de huvudansvariga för Långvindsdagen, utan att avslöja vad det blir för överraskning.

Under några år har Långvindsdagen varit två eller tre dagar. Nu återgår arrangörerna, Långvinds bruksmiljöförening och Långvinds kapellförening, till endagsarrangemang.

Programmet lördagen den 24 juni har följande hålltider:
13.00 Musik och sång av och med Börje Ring, Alf Wahlström, Bengt Olsson och Beatrice Emilsson
18.00 Musik i sommarkväll med Roddy och Annica Brun i Långvinds kapell
21.00 Två backar läsk spelar till klockan 01.

Konferencier är skådespelaren och auktionisten Petters-Börje Olsson.

Liksom tidigare år är Långvindsdagen en blandning av kultur och förströelse.

Bruksmuseet håller öppet, den cirka hundra år gamla takspånemaskinen är igång, Långvindscirkeln visar sin bruksdokumentation.

Flera utställare och försäljare finns på plats. Loppmarknaden håller öppet. För barn finns bland annat hästskjuts och lekvagn.

I restaurang och kafé Bränneriet pågår arbetet med att ta emot fler besökare än någonsin tidigare. Förutom Bränneriets mat- och kaféutbud, finns kolbullar och varmkorv till försäljning i andra delar av bruksmiljön.

Långvinds herrgård håller öppet med kafé och två visningar under dagen.

En nyhet för i år är att det finns mer parkeringsplatser än tidigare. Nu finns en ny parkering mellan Smedjan och Kungsgården i början av bruksgatan.

Det är mycket arbete som ligger före den årliga Långvindsdagen. Massor av gräsmattor är fint klippta inför dagen. Dikesrenarna är nyröjda sedan någon dag. Förberedelsearbetet i övrigt har pågått i månader.

Långvindsdagen har pågått sedan 1977, då Hans Persson, Hjalmar Åker och KG Andersson drog igång den.

Jörgen Bengtson